Učenici

BILTEN SREDNJOŠKOLACA MSEUŠ TRAVNIK

Godina: 2023.

MJESEC SEPTEMBAR 

NO. 1

 

LINK:    Bilten srednjoskolaca mseus travnik 09 2023


Nastava počinje 04.09.2023. godine (ponedjeljak)

Sretno svim učenicima i uposlenicima u novoj školskoj godini !


RASPORED SMJENA ZA ŠKOLSKU 2023./2024. GODINU

Prva smjena:

I-1,  I-2,  I-3,  I-4,  I-5,  I-6, I-7

IV-1,  IV-2,  IV-3

 

Druga smjena:

II-1, II-2, II-3, II-4, II-5

III-1, III-2, III-3, III-4, III-5


Raspored roditeljskih sastanaka  za školsku 2021/2022. godinu


Mješovita srednja ekonomsko-ugostiteljska škola Travnik

Na osnovu članova 40. i 41. Zakona o srednjoj školi ( “ Službene novine SBK” broj: 11/01 i 17/04 i 15/12 ) Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta objavljuje:

KONKURS

ZA UPIS REDOVNIH UČENIKA U PRVI RAZRED MJEŠOVITE SREDNJE EKONOMSKO-UGOSTITELJSKE ŠKOLE TRAVNIK

U ŠKOLSKOJ 2021/2022. GODINI

 

STRUČNO ZVANJE I ZANIMANJETRAJANJE PROGRAMABROJ UČENIKABROJ ODJELJENJA
Ekonomski tehničar41
Poslovno - informatički tehničar41
Komercijalni tehničar41
Hotelsko - turistički tehničar41
Trgovac / Prodavač31
Frizer / Vlasuljar31
Konobar / Kuhar31

I ROK

Prijavljivanje, izbor kandidata i upis učenika predviđen je za 21. i 22.06.2021. godine ( ponedjeljak i utorak ) od 08:00 sati u prostorijama škole.

II ROK

Prijavljivanje, izbor kandidata i upis učenika predviđen je za 01. i 02.07.2021. godine ( četvrtak i petak ) od 08:00 sati u prostorijama škole.

III ROK

Prijavljivanje, izbor kandidata i upis učenika za nepopunjena mjesta predviđen je za 23.08.2021. godine ( ponedjeljak ) od 08:00 sati.

 

Na konkurs za upis kandidat prilaže:

  1. Prijavu na konkurs (može se preuzeti u školi)
  2. Izvod iz matične knjige rođenih (rodni list)
  3. Svjedodžbu o završenoj osnovnoj školi
  4. Uvjerenje o uspjehu za VI, VII i VIII razred osnovne škole
  5. Druga dokumenta relevantna za utvrđivanje broja bodova po kriterijima

 

OPĆI USLOVI

Pravo prijavljivanja na konkurs za upis redovnih učenika u prvi (I) razred srednje škole, pod jednakim uslovima, imaju:

1. Učenici koji su završili osnovnu školu, u dobi do navršenih 17 godina, a iznimno do 18 godina, uz odobrenje Nastavničkog vijeća;

2. Učenici sa posebnim potrebama, na temelju odgovarajućeg rješenja i mišljenja, imaju pravo upisa i sa navršenih 20 godina života.

Prijem učenika obavlja se u skladu sa planom upisa, bez prijemnog ispita, a na osnovu rezultata i tabele poretka objavljene na školskoj oglasnoj ploči i web stranici škole.

KRITERIJI ZA IZBOR

1. Učenici maksimalno mogu ostvariti 96 bodova pri upisu u prvi razred tehničke ili srodne škole i stručne trogodišnje škole. U školama uslužnih djelatnosti učenici mogu ostavriti maksimalno 91 bod.

2. Maksimalni broj bodova ostvaruje se na osnovu sljedećih pokazatelja:

Opći uspjeh učenika postignut od VI do IX razreda osnovne škole – maksimalno 60 bodova (odličan 5,0 = 15 bodova; 4,9 = 14,5 bodova; 4,8 = 14 bodova; 4,7 = 13 bodova; 4,6 = 12 bodova; 4,5 = 11 bodova; vrlodobar = 10 bodova; dobar = 6 bodova; dovoljan = 4 boda ).

3. Uspjeh iz relevantnih predmeta u VIII i IX razredu osnovne škole – maksimalno 15 bodova (odličan = 2,5 bodova; vrlodobar = 2 boda, dobar = 1,5 bodova i dovoljan = 1 bod) i 10 bodova za učenike trogodišnjih škola uslužnih djelatnosti.

4. Rezultati postignuti na školskim takmičenjima u znanju učenika osnovnih škola – maksimalno 12 bodova

· Kantonalno takmičenje 1. mjesto = 3 boda; 2. mjesto = 2 boda; 3. mjesto = 1 bod

· Federalno takmičenje 1. mjesto = 4 boda; 2. mjesto = 3 boda; 3. mjesto = 2 boda

· Međunarodno takmičenje 1. mjesto = 5 bodova; 2. mjesto = 4 boda; 3. mjesto = 3 boda

Ukupan zbir bodova koje učenik dobije na osnovu takmičenja iz četvrte tačke ne može preći 12 bodova, s tim da se boduju samo takmičenja koja su zvanično organizirana na nivou Kantona, Federacije BiH i BiH i međunarodna, uz priložene orginalne dokumente.

5. Diploma „Učenik generacije“ – 8 bodova.

6. Postignut odličan uspjeh i primjerno vladanje u VIII i IX razredu osnovne škole – 1 bod.

Konačna ljestvica poretka učenika dobiva se sabiranjem ocjena općeg uspjeha od VI do IX razreda osnovne škole, ocjena iz relevantnih predmeta za upis te bodova iz tačaka 4, 5 i 6 ovih Kriterija.

 

RELEVANTNI PREDMETI SU

1. Za ugostiteljsku, turističku i trgovačku struku: bosanski/hrvatski/srpski jezik, strani jezik i geografija.

2. Za ekonomsku struku: matematika, bosanski/hrvatski/srpski jezik i strani jezik.

3. Za uslužne djelatnosti: bosanski/hrvatski/srpski jezik i hemija.

Ako se učenik školovao u inostranstvu i ako nije imao nastavne predmete u VII i VIII razredu, koji su relevantni za upis u prvi razred, umjesto ocjene iz tog predmeta uzima se prosječna ocjena iz svih predmeta tog razreda (aritmetička sredina).

Prijave na Konkurs za upis dostavljati na adresu škole.

Nepotpune i neblagovremene prijave neće se uzeti u razmatranje.

Konkurs i plan upisa u prvi razred srednjih škola u Srednjobosanskom kantonu u školskoj 2021/2022. godini će biti objavljen u dnevnim novinama i na web stranici Ministarstva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK: www.mozks-ksb.ba.

 

NAPOMENA: Učenici, roditelji i uposlenici u srednjim školama su dužni da se pridržavaju važećih higijensko-epidemioloških mjera pri upisu i kontaktiranju.

Broj: 196/21

Datum: 16. juni 2021. godine


03.02.2021.

Naši učenici su naša najveća snaga i motivacija, i naslov priloga odgovara atmosferi u našoj školi, te postignućima naših učenika. Naša škola je dobila priliku biti dio
PRO-Budućnost projekta MIROVNO OBRAZOVANJE koji se provodi pod pokroviteljstvom USAID Bosnia and Herzegovina u 8 škola na našem kantonu, a program provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services u BiH, i naši učenici uspješno realizuju radionice planirane projektom. 


OBAVIJEST O PODJELI UVJERENJA
 
Poštovani učenici i roditelji podjela Uvjerenja o postignutom uspjehu u učenju i vladanju na kraju prvog polugodišta
obavit će se 13.01.2021. godine (SRIJEDA) po sljedećem rasporedu :
 
U 10:00h prvi razredi
U 10:30h drugi razredi
U 11:00h treći razredi
U 11:30h četvrti razredi
 

Naša škola je od ove školske godine (2020/2021.)  omogućila učenicima pohađanje turskog, kao drugog stranog jezika u okviru školovanja za hotelsko-turističkog i poslovno-informatičkog tehničara, čime je učenicima pružena prilika da, nakon osnovne škole, nastave učiti i usavršavati znanja turskog jezika i u srednjoj školi.
 
Podršku u radu škole pružio je turski Institut #YunusEmreInstitute, čiji su predstavnici danas posjetili školu. Ovom prilikom su predstavnici Yunus Emre donirali 500 komada maski za učenike, te je u razgovoru sa direktoricom škole dogovorena buduća saradnja učenika, nastavnika i uprave škole sa Institutom.
 
Zahvaljujemo se Institutu na podršci i radujemo se budućoj saradnji.
 
 

2.2020.

U cilju omogućavanja uvjeta za razvijanje kvalitetnih i potrebnih praktičnih umjeća i vještina učenika propisanih NPP za ugostiteljsku školu otvoren je kabinet za praktičnu nastavu ugostitelja, odnosno hotelsko-turističkih tehničara.

Do sada su naši učenici ugostiteljske struke praktičnu nastavu, ovisno od godine koju pohađaju, obavljali kod naših dugogodišnjih partnera; Fortitudu, turističkoj agenciji Divan, hotelu Vezir, te im se ovim putem zahvaljujemo. Međutim, kako aktuelna situacija to ne dopušta odlučili smo da, skromnim sredstvima i velikim zalaganjem profesora i učenika, te domara škole, opremanjem ovog kabineta učenicima pružimo bar dio ambijenta u kojem mogu vježbati i razvijati  praktične vještine neophodne za ugostitelje. Također, pored kabneta učenici će moći koristiti školsku kuhinju, koja je opremljena potrebnim inventarom i predstavlja dodatnu priliku za izvođenje praktične nastave. U narednom periodu uložit ćemo dodatna sredstva da bi obezbijedili realnije okruženje u razvijanju praktičnih, ali prije svega, kvalitetnih vještina i umijeća naših učenika.

Vjerujem da će od sada naši učenici, budući ugostitelji, kao i ekonomisti i frizeri, prije njih, radom u kabinetima steći kvalitetne vještine potrebne za tržište rada.

Direktorica škole


21.12.2020. 

U školskoj 2020/2021. godini, u saradnji sa BH Telecomom, uspješno smo realizovali još jednu od velikodušnih donacija koje će doprinijeti u daljnjem radu i kontinuitetu naše škole. U doba pandemije, u kojem se trenutno nalazimo, tehnička podrška neophodna je za realizaciju nastvaka školovanja te se ovim putem zahvaljujemo kompaniji BH Telecom i nadamo se daljnjem radu i još uspješnijoj saradnji.

07.12.2020.

☮️✌️ WORLD PEACE BEGINS WITH INNER PEACE ✌️☮️
Jučer su naši učenici III-1 učestvovali na četvrtoj i najkreativnijoj radionici pod nazivom “VAŽNOST PROMOCIJE MIRA”, u sklopu PRO-budućnost projekta MIROVNO OBRAZOVANJE, a u organizaciji CRS i američke ambasade u BiH. Voditeljica radionice i koordinatorica projekta koji će trajati do juna 2021. je profesorica engleskog jezika Dita Vrbanjac. Uz poštivanje svih epidemioloških mjera uslijed pandemije COVID-19, učenici su uspješno obavili svoj zadatak na časovima PZV sa profesoricom Aidom Ramčić-Salkić gdje su svoje kreativne ideje pretvorili u umjetnička djela i predstavili svoje preduzeće “Slatki kutak” izradom torte i slika sa porukama mira i tolerancije.
 

19.11.2020. –  ️ KOMUNIKACIJA, STEREOTIPI I PREDRASUDE ️

Jučer su naši učenici III1 učestvovali na trećoj radionici pod nazivom “KOMUNIKACIJA, STEREOTIPI I PREDRASUDE”, u sklopu PRO-budućnost projekta MIROVNO OBRAZOVANJE, a u organizaciji CRS i američke ambasade u BiH. Voditeljica radionice i koordinatorica projekta koji će trajati do juna 2021. je profesorica engleskog jezika Dita Vrbanjac. Uz poštivanje svih epidemioloških mjera uslijed pandemije COVID-19, učenici su uspješno obavili svoj zadatak, te naučili razliku između “JA poruka” i “TI poruka”, te shvatili značaj nenasilne komunikacije. Također su shvatili koliko su stereotipi i predrasude prisutni u svakodnevnoj komunikaciji i koliko mogu stvoriti negativnu atmosferu u njihovom okruženju. #mseuštravnik #CRS #CRSBIH #USAIDBIH #mirovnoobrazovanje #obrazovanjezamir #stereotypes #communication #prejudices #stereotipi #predrasude #komunikacja #educationforpeace #PROBudućnost


26.10.2020.   

RASPORED TRAJANJA ČASOVA:

Čas I smjena Čas II smjena
1. 08:00-8:30 Predsat 13:25-13:55
2. 08:35-9:05 1. 14:00-14:30
3. 09:10-9:40 2. 14:35-15:05
4. 09:45-10:15 3. 15:10-15:40
5. 10:20-10:50 4. 15:45-16:15
6. 10:55-11:25 5. 16:20-16:50
7. 11:30-12:00 6. 16:55-17:25

 

 

 

 


22.10.2020.

☮️ KULTURA MIRA ☮️

 Danas su naši učenici III1 učestvovali na drugoj radionici pod nazivom “KULTURA MIRA”, u sklopu PRO-budućnost projekta MIROVNO OBRAZOVANJE, a u organizaciji CRS i američke ambasade u BiH. Voditeljica radionice i koordinatorica projekta koji će trajati do juna 2021. je profesorica engleskog jezika Dita Vrbanjac. Uz poštivanje svih epidemioloških mjera uslijed pandemije COVID-19, učenici su uspješno obavili svoj zadatak. #mseuštravnik #CRS #CRSBIH #USAIDBIH #mirovnoobrazovanje #obrazovanjezamir #kulturamira #mir #educationforpeace #PROBudućnost

 


19.10.2020.     RASPORED ČASOVA – Važi od 19.10.2020. godine

 

 


24.09.2020. 

☮️ MIROVNO OBRAZOVANJE – MEĐUNARODNA SEDMICA MIRA ☮️

Danas su naši učenici III-1 sa profesoricom Ditom Vrbanjac, koja je koordinatorica/voditeljica projekta u našoj školi, na još jedan način obilježili Međunarodnu sedmicu mira. Danas je održana inicijalna radionica sa detaljnim informacijama o projektu “MIROVNO OBRAZOVANJE”, a učenici su imali zadatak odrediti pravila grupe i iskazati svoja očekivanja od samog projekta. Nakon uspješne radionice svi se raduju nastavku projekta, u nadi da će se sva ta očekivanja ispuniti. #usaidbih #mirovnoobrazovanje #educationforpeace #obrazovanjezamir #crsbih #mir #PROBudućnost #InternationalWeekOfPeace #međunarodnasedmicamira #našedrvomira #rsdionice #mseuš

 

 


☮️ MIROVNO OBRAZOVANJE – MEĐUNARODNI DAN MIRA – 21.09. ☮️

Danas su naši učenici III1, sa profesoricom Ditom Vrbanjac koja je koordinatorica/voditeljica projekta u našoj školi i uvaženom direktoricom Mr Sci. Mehridžanom Alibašić, obilježili Međunarodni dan mira. Ovaj dan se obilježava svake godine 21. septembra prigodnim aktivnostima, koje predstavljaju dio “mirovnih akcija” i pružaju doprinos važnosti očuvanja mira u svijetu. Ovaj put, a u sklopu projekta “MIROVNO OBRAZOVANJE”, učenici su imali zadatak posaditi “drvo mira” a uz to su još poslali i poruku “MIR JE PUT NADE”. Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti koje slijede u okviru projekta u ovoj školskoj godini, a i dokaz da se uz poštivanje svih epidemioloških mjera može naći način da učenici uživaju u školskim danima. Projekat se provodi u osam škola na Srednjobosanskom kantonu, a pod pokroviteljstvom CRS američke humanitarne organizacije, kao dijela USAID-ovog projekta PRO-budućnost za izgradnju mira i povjerenja među građanima i građankama BiH, u suradnji sa našim resornim Ministarstvom obrazovanja. #usaidbih #mirovnoobrazovanje #educationforpeace #crsbih #mir #PROBudućnost #InternationalDayOfPeace #međunarodnidanmira #našedrvomira #drvomira #mseuš

 

 


RASPORED SMJENA ZA ŠKOLSKU 2020/2021. GODINU

Prva smjena:

I-1,  I-2,  I-3,  I-4,  I-5,  I-6

IV-1,  IV-2,  IV-3

Druga smjena:

II-1, II-2, II-3, II-4

III-1, III-2


RASPORED TRAJANJA ČASOVA:

Čas I smjena Čas II smjena
1. 08:00-8:30 1. 14:00-14:30
2. 08:35-9:05 2. 14:35-15:05
3. 09:10-9:40 3. 15:10-15:40
4. 09:45-10:15 4. 15:45-16:15
5. 10:20-10:50 5. 16:20-16:50

 


Školska 2020/2021. godina – 04.09.2020.

a) Upute za roditelje

b) Upute za učenike


RASPORED UČENIKA PO UČIONICAMA

I SPRAT

I-3  (17)  i  III-2  (16)

I-4  (13)  i  II-3  (16)

I-5  (18)  i  II-4  (16)

I-6  (18)

 

II SPRAT

I-1  (12)  i  III-1  (12)  et

I-2  (14)  i  II-1  (16)  et

IV-2  (18) i  III-1 htt

IV-3  (23) i  II-1  kt

 

III SPRAT

IV-1 (21)  i  II-2  (21)


*Obavijest za maturante a                    *Maturski i zavrsni ispiti – Termini


*Obavijest za maturante     *Uputstvo za prijavu maturskih i zavrsnih ispita     *Prijava za maturski ispit      *Prijava za zavrsni ispit


Uputstvo – Google classroom :        * Google Classroom_Tutorijal *         * Google For Education *       


17.03.2020.    ** Obavijest o online nastavi_od 19.03.2020. godine  **

RASPORED – Online * Skolska 2019-2020


10.04.2020.      EkonomijaDA – Proglašeni najbolji biznis planovi

PRVO MJESTO NA EKONOMIJADI ✔

… i ove godine dokaz je da naši učenici vladaju znanjem i vještinama. Ove godine predstavnice ”virtuelnog preduzeća” pod nazivom ”BOSNIAN CULTURE4YOU”, Hana Kolasević, Ajla Smajlović i Aladin Lanjgić sa svojim mentorom profesorom Jasminom Doganom su odnijele titulu prvaka sa svojim biznis planom. ➡ Cilj preduzeća jeste poboljšati turističku ponudu grada Travnika na unikatan način, te promovirati našu kulturu i tradiciju prodajom raznih vrsta suvenira, održavanjem kurseva folklora i širenjem poznavanja bosanskog jezika.
Ostalim učesnicima također upućujemo iskrene čestitke i radujemo se nekom narednom druženju bilo ONline ili OFFline za MSEUŠ prepreka nema.

Hvala Sveučilištu Vitez na pozivu za Ekonomijadu 2020, te na online proglašenje najboljih biznis planova.

Online proglašenje pet najboljih biznis planova održano je 10.04.2020. godine, uz prisustvo učenika predstavnika timova, mentora, članova Komisije i Organizacionog tima.

Za takmičenje je dostavljen 31 biznis plan učenika srednjih škola: Mješovita srednja ekonomsko ugostiteljska škola Travnik; JU Mješovita srednja škola Banovići; Mješovita srednja škola Busovača; Mješovita srednja škola Bugojno; Srednja tehnička škola Bugojno; Mješovita srednja škola “Nordbat 2”,Vareš, Srednja škola “Busovača“, Busovača; te Mješovita srednja škola Kakanj.

Komisija u sastavu: prof. dr Darijo Jerković, doc dr Tanja Gavrić i mr Lejla Tatarević, proglasila je najboljim sljedeće biznis planove:

  • I mjesto osvojila je ekipa „Bosnian culture4you“ Mješovita srednja ekonomsko ugostiteljska škola Travnik, mentor Jasmin Dogan, članovi tima: Hana Kolasević, Ajla Smajlović, Aladin Lanjgić
  • II mjesto osvojila je ekipa „Beton“ Mješovita srednja škola Busovača, mentor Aldijana Orlić, članovi tima: Melisa Neslanović, Mirza Hodžić, Sabahudin Mekić
  • III mjesto osvojila je ekipa „Zdravi užitak“ Mješovita srednja škola Kakanj, mentor Amra Skender, članovi tima: Nermana Karzić, Harun Zukan, Hađera Alajbegović

 


DAN ŠKOLE  ( 06. april )

 

Poštovani profesori, dragi i cijenjeni učenici,
čast nam je pozdraviti vas danas u danu u kojem obilježavamo Dan škole, istina, na malo tužniji i posve drugačiji način. No, to ne umanjuje činjenicu da je ovo dan u kojem obilježavamo 68. godinu postojanja naše škole i ispraćamo 64. generaciju maturanata.

Od prvog dana kada je otvorila svoja vrata pa do danas, Ekonomska škola ima samo jednu svrhu, a to je odgoj i obrazovanje učenika uz svakodnevni transfer znanja i vještina. Iz godine u godinu uspješno obrazujemo različite profile, pomno osluškujući potrebe i tržište rada. Stalno osavremenjujemo načine rada i tehnologiju, a sve u cilju ostvarenja potencijala naših učenika. Tako u ovoj školskoj godini imamo: ekonomske, komercijalne, hotelsko–turističke tehničare i frizere. Škola trenutno broji 249 đaka i ima 42 uposlenika, od čega 35 profesora, 1 administrativni radnik, 1 pravnik i 5 u ulozi pomoćnog osobljana, na čelu sa direktoricom Mehridžanom Alibašić.

Obrazovanje je, dakle, veoma bitno. Međutim, u današnje vrijeme odgoj je mnogo bitniji. Odgojiti mlade ljude na pravi način, razvijajući im volju, moral, upornost i poštenje veliki je izazov koje škole imaju pred sobom. Ekonomska škola u Travniku je u skladu sa tradicijom BiH i grada Travnika. Obzirom na različita vremena i iskušenja kroz koja je prolazila, uvijek je uspijevala odgajati djecu u duhu dobrote i očuvanja osnovnih ljudskih principa i vrijednosti pravde. U zanosu je oplemenjivala i obogaćivala lijepom toplom riječju razumijevanja i dobrote. Uvijek je išla u korak sa općim napretkom i imala učenike koji su sa svojim profesorima, radom i djelima, u nastavnim i vannastavnim aktivnostima, postigli zavidne rezultate, razvijajući kod njih kult rada i znanja, kao prirodnog, koji snaži i razvija pouzdanje u vlastite snage.

Nije neskromno reći to da Ekonomska škola u Travniku, stručnom reputacijom svojih profesora, odgovornim odnosom prema radu svojih učenika, slovi kao uzorna, renomirana i prestižna srednja škola u BiH.Nekadašnji učenici ove škole danas su ugledni i priznati članovi naše zajednice.

Izrazito smo ponosni na uspjehe učenika naše škole na raznim školskim, kantonalnim i federalnim takmičenjima, uz zahavlnost svim profesorima što su ih izveli, pripremili i usmjerili. Odličnih i uspješnih učenika ima stvarno mnogo, nećemo nikog isticati, želimo im samo da tako nastave i dalje budu aktivni, vrijedno uče i pobjeđuju.

Ovu čestitku završavamo sa nadom da će sljedeća školska godina biti još uspješnija i da će vrhunski odgoj i obrazovanje u njoj biti trajna preokupacija svih aktera u procesu obrazovanja.

SRETAN DAN ŠKOLE!


Dragi učenici i poštovani roditelji,

kao što ste i sami svjedoci, pred nama su neki novi izazovi i “malo” teža vremena na koja nismo navikil. Svakodnevno se suočavate sa informacijama, obavijestima, uputstvima i naredbama kako da postupimo u ovim vremenima prijetnji po zdravlje. TAKVA JEDNA NOVA OKOLNOST JE I ONLINE NASTAVA!

Od trenutka prekida nastave do naredbe da se ista organizuje, bez objašnjenja kako i kada, uspjeli smo u rekordno kratkom vremenu od samo dva dana, izabrati oblik komunikacije, povezati sve vas i vaše roditelje i počeli uspješno realizovati online nastavu. Vaši vrijedni profesori su danonoćno radili u cilju (samo)obuke i pokazali visok stepen sposobnosti snalaženja u novim situacijama, da bi vama pripremili kvalitetnu online nastavu u kojoj vas učestvuje skoro  100%.

Vaši profesori sa ponosom izvještavaju o vašoj aktivnosti, zbog čega su i oni motivisani i ulažu dodatne napore u pripremi materijala: prezentacija, tekstova, slika, šema i sličnih edukativnih materijala  i stalno uče kako vam gradivo učiniti i predstaviti na jasniji način, lakšim za naučiti i jednostavnijim za odgovarati. 

S druge strane, vaše prisustvo i vaša aktivnost na  nastavi, svjedoči o vašem radu; aktivno učestvujete, dajete konkretne prijedloge i mišljenja, izrađujete domaće zadatke i što je najbitinije u ovim okolnostima, djelujete pozitivno, s puno pozitivnog humora i motivacije da savladate sve postavljene zadatke koji se nalaze pred vama. Čestitamo i vašim roditeljima na podršci koju pružaju i nama i vama u  vremenima u kojima samo zajedničkim snagama i zalaganjem možemo uspješno završiti još jedan započeti razred. O maturantima i okončanju školovanja, možda kasnije, sad je bitno da imate mogućnost izrade maturskih i završnih radova, a i o maturskoj večeri kasnije.

Radimo na obezbjeđenju podrške koja vam je sada potrebna, zbog čega se i zahvaljujemo  BHTelecomu, koji pruža podršku u realizaciji online nastave.

Čuvajte se, pomozite drugima koliko možete i ostanite zdravi i pozitivni!

Vaši profesori i direktorica


07.03.2020. 

Učenici naše škole na Drugoj Matematičkoj olimpijadi Srednje Bosne …. Na Edukacijskom i Fakultetu za tehničke studije Univerziteta u Travniku počela Matematička olimpijada na kojoj učestvuju srednjoškolci iz SBK i ZDK.


https://www.facebook.com/mseus/posts/2271768649783049


26.02.2020.  Pink  Shirt Day 2020 Dan ružičastih majica

 


26.01.2018. –  Izabrani najbolji sportisti Travnika za 2017.

U konkurenciji za najbolje sportiste Općine Travnik u protekloj godini u ekipnim sportovima proglašeni su Miran Čović, član Rukometnog kluba „Borac“ i Esmeralda Osmanović, članica Ženskog nogometnog kluba „Rossa Brandis“, inače učenica IV-5 razreda naše škole.

Nagrade u kadetskoj konkurenciji također su dobili učenici naše škole i to:  Amina Halak ( JK „Travnik“), učenica IV-5 razreda, te Azemina Saldum (ŽNK „Rossa Brandis“) učenica I-1 razreda. 

 


01.04.2017.  – grad Stolac

Ako se ne dijeli nije kulturno nasljeđe 

U ovoj školskoj godini učenici naše škole sudjeluju u projektu pod nazivom „Ako se ne dijeli nije kulturno nasljeđe“. Projekt organizira Savez turističkih vodiča RS uz podršku američke ambasade u Sarajevu. Osim naše škole sudjeluju i srednje škole iz Banja Luke, Mrkonjić Grada, Doboja, Jajca i Bugojna. Cilj projekta je motivirati učenike kako bi istraživali simboliku zajedničkog kulturnog nasljeđa. U projektu sudjeluju učenici drugog i trećeg razreda naše škole. Oni će napisati esej na zadanu temu, imati priliku posjetiti Zemaljski muzej u Sarajevu, te Stolac i Banjaluku. Završnica projekta bit će organizovana u Jajcu od 29.6. do 2.7.2017. godine. Naša škola je već sudjelovala u sličnom projektu i ostvarila dobre rezultate.


26.11.2016. 

Savez turističkih vodiča RS je u subotu 26.11.2016. godine organizovao posjetu Zemaljskom muzeju u Sarajevu za srednjoškolce učesnike projekta “Ako se ne dijeli, nije naslijeđe” (“If not shared, it is not heritage”). Preko 70 učenika iz 6 srednjih škola, i iz 6 gradova,  je imalo priliku da, uz stručno vodstvo kustosa, pogleda zbirku Zemaljskog muzeja. Škole učesnice u projektu su:

– Ugostiteljsko trgovinsko turistička škola iz Banjaluke
– Srednjoškolski centar iz Petrova
– Gimnazija iz Mrkonjić Grada
– Tehnička škola iz Bugojna
– Srednja škola Nikola Šop iz Jajca
– Mješovita srednja ekonomsko-ugostiteljska škola iz Travnika

Učenici iz naše škole koji su učestvovali:

Valjan Benjamin
Imamović Amina
Palić Elmedina
Jašarević Ilhana
Grabus Zejna
Sazić Muamer
Tica Šejla
Čurić Revda
Abid Hadžić
Kulaglić Aida
Podojak Selma
Sinanović Elma
Čakić Šejla

ekonomska-skola-travnik-1 ekonomska-skola-travnik-2 ekonomska-skola-travnik-3 ekonomska-skola-travnik-4 ekonomska-skola-travnik-5 ekonomska-skola-travnik-6 ekonomska-skola-travnik-7


 

26.03.2016. – Učenici naše škole osvojili su 3. mjesto u nogometnom takmičenju “Sportske igre studenata 2016”

Mart 2016. – Nagrade koje su učenici MSEUŠ Travnik osvojili u ovoj školskoj godini :

 

Copyright © 2019  Mješovita srednja ekonomsko-ugostiteljska škola Travnik.  Sva prava pridržana.