AKTIVNOSTI ŠKOLE


 


12.12.2023.
 

12.12.  – DAN NAUKE U FBiH

 
Danas su naši učenici, članovi hemijske i sekcije kozmetičkih tehničara pod mentorstvom profesorica Nermine Plecić i Ive Meljančić, u povodu Svjetskog i Federalnog dana nauke pripremili i izveli niz zanimljivih ogleda i prezentacija.
 
Svjetski dan nauke se u cijelom svijetu obilježava 10. novembra, te je odlukom UNESCO-a cijela sedmica koja predstoji tom datumu posvećena nauci, miru i razvoju. Taj datum predložen je na Svjetskoj naučnoj konferenciji u Budimpešti 1999. godine, s ciljem skretanja pažnje na ostvarivanje boljih veza između nauke i društva.
 
Federalni dan nauke obilježava se od 2019. godine, 12. decembra. Tog datuma je bosanskohercegovački hemičar Vladimir Prelog dobio Nobelovu nagradu za hemiju. Prelog je nagradu dobio za istraživanje organskih molekula i reakcija u stereohemiji.
 
Povodom tih značajnih datuma naši učenici su pripremili i izveli hemijske oglede, zatim su prezentovali i prodavali pilinge, mirisne svijeće i sapune.
 
Dio atmosfere prenosimo na fotografijama
 

 


BILTEN SREDNJOŠKOLACA MSEUŠ TRAVNIK

Godina: 2023.

MJESEC NOVEMBAR

NO. 3

LINK za preuzimanje: Bilten_Broj III_novembar_2023

 

 


BILTEN SREDNJOŠKOLACA MSEUŠ TRAVNIK

Godina: 2023.

MJESEC OKTOBAR

NO. 2

LINK za preuzimanje: Bilten – Broj II – oktobar 2023

 


Godina: 2023.

MJESEC SEPTEMBAR 

NO. 1

LINK za preuzimanje:    Bilten srednjoskolaca mseus – Septembar 2023

 

 

 


28.02.2023.

DAN NEZAVISNOSTI BIH UZ
SEVDALINKU
 
Naši dragi učenici, članovi muzičke sekcije, uz podršku mentora profesora Džemala Kulašina, pokazuju koliko su svestrani i večeras na priredbi održanoj u JU Centar za kulturu općine Travnik povodom Dana nezavisnosti BiH.
 
Sevdalinka “Crven fesić” u izvedbi naših učenica i učenika, razveselila je publiku, te je nagrađena velikim i dugim aplauzom što je dokaz da Bosna ima, da je imala i da će imati, generacije koje je vole i radosno obilježavaju značajne datume poput ovoga.
 

 


27.02.2023.

OD ❤️ ZA ONE KOJIMA JE POTREBNO
U našoj školi i danas uz pomoć naših prijatelja Slastičarna Egipat Travnik i Konak Travnik i vrijednih ruku naših učenica, uživa se u slasticama, a posebno na taj način pomaže nastradalima u nedavnom zemljotresu koji je pogodio Tursku i Siriju.
 
Ovo je naš mali doprinos pomoći onima kojima je najpotrebnije
 

 

 


23.02.2023.

DIGITALNI MARKETING – SAVREMENO SREDSTVO ZA PROMOCIJU
 
Danas su učenici II-2 razreda, smijer: poslovno – informatički tehničari, u pratnji profesorice Hasibe Horić, uzeli učešće u projektu kreativna radionica pod nazivom “DIGITALNI MARKETING U PRAKSI” koji je organizovalo Sveučilište/Univerzitet ”Vitez”
 
Učenici pohađaju predmet DIGITALNI MARKETING tako da im je ova radionica itekako bila korisna.
 
U današnjem savremenom vremenu najbolje možemo vršiti promociju putem društvenih mreža. Marketing društvenih mreža je u velikom broju zastupljen kroz pomenuti predmet.
 
Digitalni marketing nije ništa drugo do promocija putem bilo koje platforme na internetu. A Internet se bitno razlikuje od svih ostalih kanala komunikacije, jer marketing stručnjaci mogu dosta naučiti o potencijalnim klijentima.
 


23.02.2023.

☮️ MIROVNO OBRAZOVANJE – KULTURA MIRA ☮️
 
☮️ Jučer je u našoj školi održana druga po redu aktivnost u sklopu PRO-Budućnost projekta Mirovno obrazovanje pod nazivom “Kultura mira”.
 
☮️ Učenici II4 odjeljenja, uz pomoć koordinatorice projekta u školi profesorice Dite Vrbanjac, su iznijeli svoje shvatanje MIRA te kroz radionicu snimili svoje TV priloge o miru, i poslušali zanimljiva predavanja o Kulturi mira.
 


21.02.2023.

21. februar – MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA
 
Danas je u jezičkom kabinetu u našoj školi obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika, u kojem su profesorica Hanan Maglić sa učenicama III razreda Amilom Filan, Samrom Palić, Almom Lutvica, Sabinom Kozar, Suanom Hurem i ostalim članovima literarne sekcije priredili ugodno predavanje o značaju našeg jezika.
 
O značaju jezičke kulture i raznolikosti, ali naročito o Bosanskom jezičkom i književnom naslijeđu, danas je u našoj školi govorio gost doc. dr. Dženan Kos, direktor JU Gradska biblioteka Travnik, a ujedno i glavni urednik časopisa Divan, član Komisije za jezička pitanja Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i regionalni projekt-menadžer Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” u Bosni i Hercegovini za regiju Srednja Bosna, a u prisustvu naše direktorice i ostalih profesora i učenika naše škole.
 
Posebno želimo naglasiti i zahvaliti se Gradskoj biblioteci Travnik na poklonu koji su na nam ovim povodom pripremili, u vidu izložbe pod nazivom “Bosanski jezik kroz historiju”.
 
Jezik, kao sredstvo komunikacije, predstavlja nezamjenjivu komponentu društva. Kada bismo na jedan tas vage stavili jezik, a na drugi svu tehnologiju koju posjedujemo, jezik bi prevagnuo.
 
 
 

 


20.02.2023.

… Kako ljepše započeti radnu sedmicu nego uz slastice koje su naše učenice pripremile…
 
…. Još kada je svrha humanitarna akcija za one kojima je danas jako potrebna pomoć, onda je to početak još jedne U S P J E Š N E sedmice pred nama…
 
Ponosni smo na učenice koje su organizovale i realizovale humanitarnu akciju za Tursku i Sirijiu:
 
▪️Begović Alma
▪️Brkić Lejla
▪️Lendo Surejja
▪️Maglić Amra
▪️Skopljak Hana
▪️Sefer Medina
▪️Kazić Ajla
▪️Hodžić Munira
▪️Aida Mehić
▪️Bešo Lejla
▪️Esma Muhić
 
❤️ Sve kolače su pripremile vrijedne ruke naših učenica završnih razreda, da obraduju i usreće djecu zemljotresom pogođenih područja… A sreća je veća samo kad se dijeli ❤️
Hvala svima koji su “pojeli” kolače i tako dali svoj doprinos u ovoj akciji.
 

 

 


08.02.2023.

️☮️ MIROVNO OBRAZOVANJE – OPET U NAŠOJ ŠKOLI ☮️️
 
☮️ Danas je u našoj školi počela realizacija još jednog projekta čiji su organizatori Catholic Relief Services i USAID Bosnia and Herzegovina.
 
☮️ Posebno smo ponosni na činjenicu da je u ovom ciklusu naša direktorica Mr. Sci. Mehridžana Alibašić dobila ulogu koordinatorice četiri škole koje su odabrane na našem Kantonu da budu dio ovog projekta, a koje rade po bosanskom planu i programu. Projekat se inače provodi u osam škola na Srednjobosanskom kantonu pod pokroviteljstvom CRS američke humanitarne organizacije kao dijela USAID-ovog projekta PRO-budućnost za izgradnju mira i povjerenja među građanima i građankama BiH, u suradnji sa našim resornim Ministarstvom obrazovanja.
 
☮️ Danas su naši učenici II 4, sa profesoricom Ditom Vrbanjac koja je koordinatorica/voditeljica projekta u našoj školi kroz uvodnu aktivnost obilježili početak projektnih aktivnosti. Danas je održana inicijalna radionica sa detaljnim informacijama o projektu “MIROVNO OBRAZOVANJE”, a učenici su imali zadatak odrediti pravila grupe i iskazati svoja očekivanja od samog projekta. Nakon uspješne radionice svi se raduju nastavku projekta u nadi da će se sva ta očekivanja ispuniti.
 
 

 


22. april – Dan planete Zemlje

 

 


05.04.2022.

‍‍ OBRNUTI ČAS
 
Drugi dan obilježavanja naše rođendanske sedmice proveli smo u znaku promocije HOTELSKO – TURISTIČKOG SMJERA
 
️ Danas su naši učenici, u pratnji profesora Jasmina Dogana, bili u ulozi turističkih vodiča i profesora, te obišli kulturno-historijske znamenitosti Travnika sa grupom “turista” koji su uživali u svakom objašnjenju i zanimljivoj priči koju naš Travnik kao “muzej na otvorenom” nudi.
 
Mi kroz praktične časove i nastavu stvaramo generacije budućih kvalitetnih članova našeg društva i lokalne zajednice kao budućih uposlenika spremnih za realni sektor.
 
Ponosno sa našim vrijednim učenicama i učenicima u pratnji profesora obilježavamo naš jubilej – 70 godina postojanja.
 

04.04.2022.

Naši komercijalni i ekonomski tehničari, su predstavili svoja zanimanja danas na Trgu Evrope postavljanjem štanda pod motom “EKONOMIJA JE COOL” i tako započeli našu rođendansku sedmicu.
 
Pored profesorica Aide Ramčić-Salkić i Adise Imširević, nije izostala podrška ostalih profesora i direktorice naše škole, ali i pomoćnog osoblja.
 
Uz postavku fotografija koje prikazuju historijat sajmova PZV po kojima smo nekad bili poznati, učenici i učenice su šetali gradom u veseloj povorci…
 
A bila je danas i nagradna igra u kojoj su prolaznici koji su tačno odgovorili na pitanja iz oblasti ekonomije mogli osvojiti vesele poklone….
 
Kako drugačije proslaviti rođendan, nego veselo i radosno uz vrijedne učenike, učenice, profesore, profesorice, i sve prijatelje naše škole.
 

U petak, 05.11.2021. godine, u našoj školi održan je sastanak Aktiva direktora SBK, koje rade po bosanskom NPP.

Radnom sastanku u ekonomskoj školi, pored direktora,  prisustvovali su Premijer kantona, Tahir Lendo i savjetnica Halima Crnica.

Načelnik Općine Travnik, prof. dr. Kenan Dautović, ugostio je direktore u Hotelu “Vezir Palace” Travnik i  izrazio spremnost za saradnju sa školama u okviru nadležnosti općinskog načelnika.

Na sastanku se razgovaralo o aktuelnim temama i problematici u srednjim školama na području našeg kantona.

 


22.10.2021.

U JU Centar za kulturu općine Travnik danas je zvanično otvoren it.reboot, prvi sajam informacijskih tehnologija na području Srednjobosanskog kantona, a koji se realizira u organizaciji Centra za edukaciju mladih, BeeZone biznis inkubatora i Općine Travnik.

Cilj sajma je promocija vrijednosti IT industrije, te njena afirmacija na području Srednjobosanskog kantona, kao i da ovaj sajam u budućnosti postane mjesto održavanja konferencija, povezivanja i edukacija i događaja.

Istom su prisustvovali učenici II-2 razreda naše škole, smjer Poslovno – Informatički tehničar.


13.10.2021.

Danas su učenici naše škole posjetili Gradsku biblioteku Travnik u kojoj je u okviru kulturne manifestacije „Andrićevi dani 2021.“ održana radionica pod nazivom „Kako napraviti priču?“ koju je vodila novinarka Nađa Riđić.
Ovom prilikom učenici su se mogli besplatno učlaniti u biblioteku, jer je oktobar Mjesec knjige, a u Gradskoj biblioteci Travnik to znači besplatno učlanjenje za učenike osnovnih i srednjih škola općine Travnik.


04.10.2021.

Javni poziv_04_10_2021


10.09.2021.

Javni oglas za bife u školi


 

03.02.2021.

Naši učenici su naša najveća snaga i motivacija, i naslov priloga odgovara atmosferi u našoj školi, te postignućima naših učenika. Naša škola je dobila priliku biti dio
PRO-Budućnost projekta MIROVNO OBRAZOVANJE koji se provodi pod pokroviteljstvom USAID Bosnia and Herzegovina u 8 škola na našem kantonu, a program provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services u BiH, i naši učenici uspješno realizuju radionice planirane projektom. 


27.01.2021.

Dragi učenici i poštovani roditelji/staratelji učenika MSEUŠ Travnik,

U posljednjem  periodu na osnovu brojnih zaprimljenih upita u vezi sa postavljenom žičanom ogradom ispred ulaza u školu, te ograničavanje kretanja učenika do škole na dio neuređenog i blatnjavog prostora, dužni smo vas obavijestiti o sljedećem:

 • Žičanu ogradu nismo postavili mi (Škola) nego novi korisnik parcele ispred škole, Katolički školski centar (KŠC). U prethodnim danima dimenzije postavljene ograde omogućavale su, mada na neasfaltiranom i blatnjavom području, učenicima i uposlenicima škole slobodno kretanje do škole i nazad, te nesmetano korištenje parking prostora do škole.
 • Također, ono što je veoma bitno za sigurnost naše i vaše djece dopuštale su nesmetan prilaz vozilima hitne pomoći, vatrogascima, komunalnim službama, dostavi i sl. Međutim, dalje proširivanje ograde, mimo zakona i uputa nadležnih službi, dijelom na javni državni put, a dijelom na prostor koji pripada MS Ekonomsko-ugostiteljskoj školi Travnik i Mješovitoj srednjoj školi „Travnik“ rezultiralo je smanjenom slobodom i sigurnošću naših učenika i vaše djece.
 • Škola nije u stanju poboljšati prolaz do škole, jer bi u tom slučaju mimo zakona vršili asfaltiranje prostora ispred škole, dato na korištenje KŠC-u od strane Općine Travnik, niti možemo vršiti uređenje dijela vlastitog puta i  javnog prostora –javnog puta jer je nezakonito uzurpirano! Ovakva situacija dovela je do činjenice da učenicima, ne vlastitom greškom, nismo u stanju pružiti uređen i siguran put do škole, ali je još gore da im nismo  u stanju pružiti zaštitu u školi od eventualnih elementarnih nepogoda kakve su požari, poplave, zemljotresi, jer niti jednim vozilom, zbog uzurpacije javnog i našeg puta, nije moguće približiti se objektu škole i time sanirati štetu i spasiti živote učenika i uposlenika. 
 • Iako navedeno ne ohrabruje neophodno nam je vaše razumijevanje i podrška, jer rukovodstvo škole, svim legalnim sredstvima, kontinuirano nastoji da  učini sve da obezbijedi slobodan i siguran dolazak i boravak učenika u školi.

Nastavničko vijeće

 

OBAVIJEST O PODJELI UVJERENJA
 
Poštovani učenici i roditelji podjela Uvjerenja o postignutom uspjehu u učenju i vladanju na kraju prvog polugodišta
obavit će se 13.01.2021. godine (SRIJEDA) po sljedećem rasporedu :
 
U 10:00h prvi razredi
U 10:30h drugi razredi
U 11:00h treći razredi
U 11:30h četvrti razredi

⚗️ Od danas je naša škola bogatija za još jedan kabinet, i to kabinet za hemiju i srodne predmete, koji će uveliko približiti učenicima ono što uče kroz teoriju. Kabinet je opremljen potrebnom opremom za izvođenje određenih hemijskih eksperimenata koji su sastavni dio nastavnog plana i programa za hemiju, ali i tehnologije koje se izučavaju u našoj školi u određenim strukama. Sigurni smo da će mnoge generacije učenika brže i jednostavnije usvajati nova znanja posmatrajući određene hemijske reakcije o kojima su stekli i teorijsko znanje. U prisustvu profesora hemije Sadika Selimovića i direktorice škole Mehridžane Alibašić urađena je i prva demonstracija dokazivanja kiselosti određene materije. ⚗️#kabinetzahemiju #hemija #tehnologijamaterijala #tehnologijazanimanja #tehnologijasapoznavanjemrobe #mseus #obrazovanjezaživot #practicemakesperfect #eksperimenti #hemijskeanalize #hemijskereakcije 


Naša škola je od ove školske godine (2020/2021.)  omogućila učenicima pohađanje turskog, kao drugog stranog jezika u okviru školovanja za hotelsko-turističkog i poslovno-informatičkog tehničara, čime je učenicima pružena prilika da, nakon osnovne škole, nastave učiti i usavršavati znanja turskog jezika i u srednjoj školi.
 
Podršku u radu škole pružio je turski Institut #YunusEmreInstitute, čiji su predstavnici danas posjetili školu. Ovom prilikom su predstavnici Yunus Emre donirali 500 komada maski za učenike, te je u razgovoru sa direktoricom škole dogovorena buduća saradnja učenika, nastavnika i uprave škole sa Institutom.
 
Zahvaljujemo se Institutu na podršci i radujemo se budućoj saradnji.
 

 


23.12.2020.

U cilju omogućavanja uvjeta za razvijanje kvalitetnih i potrebnih praktičnih umjeća i vještina učenika propisanih NPP za ugostiteljsku školu otvoren je kabinet za praktičnu nastavu ugostitelja, odnosno hotelsko-turističkih tehničara.

Do sada su naši učenici ugostiteljske struke praktičnu nastavu, ovisno od godine koju pohađaju, obavljali kod naših dugogodišnjih partnera; Fortitudu, turističkoj agenciji Divan, hotelu Vezir, te im se ovim putem zahvaljujemo. Međutim, kako aktuelna situacija to ne dopušta odlučili smo da, skromnim sredstvima i velikim zalaganjem profesora i učenika, te domara škole, opremanjem ovog kabineta učenicima pružimo bar dio ambijenta u kojem mogu vježbati i razvijati  praktične vještine neophodne za ugostitelje. Također, pored kabneta učenici će moći koristiti školsku kuhinju, koja je opremljena potrebnim inventarom i predstavlja dodatnu priliku za izvođenje praktične nastave. U narednom periodu uložit ćemo dodatna sredstva da bi obezbijedili realnije okruženje u razvijanju praktičnih, ali prije svega, kvalitetnih vještina i umijeća naših učenika.

Vjerujem da će od sada naši učenici, budući ugostitelji, kao i ekonomisti i frizeri, prije njih, radom u kabinetima steći kvalitetne vještine potrebne za tržište rada.

Direktorica škole


21.12.2020. 

U školskoj 2020/2021. godini, u saradnji sa BH Telecomom, uspješno smo realizovali još jednu od velikodušnih donacija koje će doprinijeti u daljnjem radu i kontinuitetu naše škole. U doba pandemije, u kojem se trenutno nalazimo, tehnička podrška neophodna je za realizaciju nastvaka školovanja te se ovim putem zahvaljujemo kompaniji BH Telecom i nadamo se daljnjem radu i još uspješnijoj saradnji.

INFORMACIJE ZA RODITELJE
školska 2020/2021. godina

RazredRazrednikTermin informacija
I-1Alem Koluh
Srijeda 14:40h – 15:40h
I-2Džemal KulašinPonedjeljak 09:10h – 10:10h
I-3Arna Šabić
Ponedjeljak 12:00h – 12:30h
Utorak 17:30h - 18:00h
I-4Hasiba Horić
Četvrtak 14:00h – 14:30h
Petak 09:45h - 10:15h
I-5Aida TerzićSrijeda 09:45h - 10:50h
I-6Velida Botonjić - HamidovićPetak 15:15h - 16:15h
II-1Emir ŠehićUtorak 13:15h - 14:00h
II-2Nedžad KapidžićČetvrtak 16:55h – 17:25h
II-3Hanan MaglićPonedjeljak 08:00h - 09:00h
II-4Elvir GrabusČetvrtak 09:15h - 10:00h
III-1Adisa Imširović
Utorak 15:40h – 16:10h
Srijeda 09:05h - 09:35h
III-2Dita Vrbanjac
Četvrtak 18:00h – 19:00h
IV-1Esma Bandić - Softić
Ponedjeljak 16:55h – 17:25h
IV-2Aida Ramčić - Salkić
Utorak 08:30h - 09.30h
IV-3Jasmin Dogan
Ponedjeljak 08:35h – 09:05h


07.12.2020. – ☮️✌️ WORLD PEACE BEGINS WITH INNER PEACE ✌️☮️
Jučer su naši učenici III-1 učestvovali na četvrtoj i najkreativnijoj radionici pod nazivom “VAŽNOST PROMOCIJE MIRA”, u sklopu PRO-budućnost projekta MIROVNO OBRAZOVANJE, a u organizaciji CRS i američke ambasade u BiH. Voditeljica radionice i koordinatorica projekta koji će trajati do juna 2021. je profesorica engleskog jezika Dita Vrbanjac. Uz poštivanje svih epidemioloških mjera uslijed pandemije COVID-19, učenici su uspješno obavili svoj zadatak na časovima PZV sa profesoricom Aidom Ramčić-Salkić gdje su svoje kreativne ideje pretvorili u umjetnička djela i predstavili svoje preduzeće “Slatki kutak” izradom torte i slika sa porukama mira i tolerancije.
 

04.12.2020.    *     Javni oglas za prijem u radni odnos – decembar 2020     *


DAN DRŽAVNOSTI

U srijedu je 25.  novembar, 329. dan 2020. godine. To je važan dan. Prije 77 godina u Mrkonjić Gradu je održano Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine. Svi će vam pričati da su te 1943. godine udareni temelji bosanskohercegovačke državnosti. Mi smo malo skeptični prema toj tvrdnji. Malo su joj staklene noge. Htjedosmo reći čuj molim te, jest im jaka fora. Ali nećemo. Danas ćemo biti fini i uviđavni, kao i uvijek. Pitamo se šta mi možemo reći o bosanskoj državnosti? Prvo nam pade na pamet Kulin ban i njegova povelja. Pa onda osnivanje Bosne i banovi prije Kulina. Pa se onda upitasmo: šta je, kome je, čemu je ta srednjovjekovna Bosna, da prostiš? Rekti nešto. Ktomu još prkosna od sna? Mogli bi natezati osmansku i austrougarsku Bosnu u državnost, ali nećemo. To bi nas navuklo da koju progovorimi o Bosni i Kraljevini SHS. Tako bi otvorili još neka pitanja koja bi gorila i govorila o bosanskoj državnosti. Ali, nećemo. Pametnim je dovoljna historijska činjenica da Bosna postoji od X st. i tu su udareni temelji njene državnosti. Tako vam stvari stoje, htjeli vi to prihvatiti ili ne. Što bi pisac rekao: Mi živimo na razmeđi svjetova, na granici naroda, svakome na udaru, uvijek krivi nekome. Na nama se lome talasi historije kao na grebenu. Svako misli da će nadmudriti sve ostale i u tome je naša nesreća. Strani svakome i onima čiji smo rod, i onima koji nas u rod ne primaju. Nesreća je da smo zavoljeli ovu svoju mrtvaju i N E Ć E M O  I Z   N J E …

DOMOVINO SRETAN TI DAN DRŽAVNOSTI!

 


19.11.2020. –  ️ KOMUNIKACIJA, STEREOTIPI I PREDRASUDE ️

Jučer su naši učenici III1 učestvovali na trećoj radionici pod nazivom “KOMUNIKACIJA, STEREOTIPI I PREDRASUDE”, u sklopu PRO-budućnost projekta MIROVNO OBRAZOVANJE, a u organizaciji CRS i američke ambasade u BiH. Voditeljica radionice i koordinatorica projekta koji će trajati do juna 2021. je profesorica engleskog jezika Dita Vrbanjac. Uz poštivanje svih epidemioloških mjera uslijed pandemije COVID-19, učenici su uspješno obavili svoj zadatak, te naučili razliku između “JA poruka” i “TI poruka”, te shvatili značaj nenasilne komunikacije. Također su shvatili koliko su stereotipi i predrasude prisutni u svakodnevnoj komunikaciji i koliko mogu stvoriti negativnu atmosferu u njihovom okruženju. #mseuštravnik #CRS #CRSBIH #USAIDBIH #mirovnoobrazovanje #obrazovanjezamir #stereotypes #communication #prejudices #stereotipi #predrasude #komunikacja #educationforpeace #PROBudućnost


Kad odlaze dragi ljudi , za njima uvijek ostaje praznina, a onda kada odlaze najbolji među nama, ta je praznina ogromna.

Naš dragi kolega rahmetli Omer Šehić je oduvijek bio i ostao sinonim Ekonomske škole u Travniku, čovjek koji je svojom neiscrpnom energijom i veseljem u svaki radni dan unosio vedrinu i dobro raspoloženje. Uvijek je bio na raspolaganju mladim kolegama koji su od njega puno učili i pomagao im na svakom koraku. Iza njega ostaju nebrojene armije bivših đaka na koje je prenosio svoje neiscrpno znanje, ali i životno iskustvo i mudrost. Profesore, dugujemo Vam neizmjernu zahvalnost za sve godine koje smo proveli radeći zajedno u našoj školi, a sigurni smo da Vam i Vaši đaci duguju prije svega to što ste ih naučili da budu dobri ljudi, a svakako i dobri ekonomski tehničari.

Neka Vam je vječni rahmet i lahka zemlja bosanska!

 


26.10.2020.   

RASPORED TRAJANJA ČASOVA:

Čas I smjena Čas II smjena
1. 08:00-8:30 Predsat 13:25-13:55
2. 08:35-9:05 1. 14:00-14:30
3. 09:10-9:40 2. 14:35-15:05
4. 09:45-10:15 3. 15:10-15:40
5. 10:20-10:50 4. 15:45-16:15
6. 10:55-11:25 5. 16:20-16:50
7. 11:30-12:00 6. 16:55-17:25

 

 

 

 


22.10.2020.

☮️ KULTURA MIRA ☮️

 Danas su naši učenici III1 učestvovali na drugoj radionici pod nazivom “KULTURA MIRA”, u sklopu PRO-budućnost projekta MIROVNO OBRAZOVANJE, a u organizaciji CRS i američke ambasade u BiH. Voditeljica radionice i koordinatorica projekta koji će trajati do juna 2021. je profesorica engleskog jezika Dita Vrbanjac. Uz poštivanje svih epidemioloških mjera uslijed pandemije COVID-19, učenici su uspješno obavili svoj zadatak. #mseuštravnik #CRS #CRSBIH #USAIDBIH #mirovnoobrazovanje #obrazovanjezamir #kulturamira #mir #educationforpeace #PROBudućnost

 


 

24.09.2020. 

☮️ MIROVNO OBRAZOVANJE – MEĐUNARODNA SEDMICA MIRA ☮️

Danas su naši učenici III-1 sa profesoricom Ditom Vrbanjac, koja je koordinatorica/voditeljica projekta u našoj školi, na još jedan način obilježili Međunarodnu sedmicu mira. Danas je održana inicijalna radionica sa detaljnim informacijama o projektu “MIROVNO OBRAZOVANJE”, a učenici su imali zadatak odrediti pravila grupe i iskazati svoja očekivanja od samog projekta. Nakon uspješne radionice svi se raduju nastavku projekta, u nadi da će se sva ta očekivanja ispuniti. #usaidbih #mirovnoobrazovanje #educationforpeace #obrazovanjezamir #crsbih #mir #PROBudućnost #InternationalWeekOfPeace #međunarodnasedmicamira #našedrvomira #rsdionice #mseuš

 


☮️ MIROVNO OBRAZOVANJE – MEĐUNARODNI DAN MIRA – 21.09. ☮️

Danas su naši učenici III1, sa profesoricom Ditom Vrbanjac koja je koordinatorica/voditeljica projekta u našoj školi i uvaženom direktoricom Mr Sci. Mehridžanom Alibašić, obilježili Međunarodni dan mira. Ovaj dan se obilježava svake godine 21. septembra prigodnim aktivnostima, koje predstavljaju dio “mirovnih akcija” i pružaju doprinos važnosti očuvanja mira u svijetu. Ovaj put, a u sklopu projekta “MIROVNO OBRAZOVANJE”, učenici su imali zadatak posaditi “drvo mira” a uz to su još poslali i poruku “MIR JE PUT NADE”. Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti koje slijede u okviru projekta u ovoj školskoj godini, a i dokaz da se uz poštivanje svih epidemioloških mjera može naći način da učenici uživaju u školskim danima. Projekat se provodi u osam škola na Srednjobosanskom kantonu, a pod pokroviteljstvom CRS američke humanitarne organizacije, kao dijela USAID-ovog projekta PRO-budućnost za izgradnju mira i povjerenja među građanima i građankama BiH, u suradnji sa našim resornim Ministarstvom obrazovanja. #usaidbih #mirovnoobrazovanje #educationforpeace #crsbih #mir #PROBudućnost #InternationalDayOfPeace #međunarodnidanmira #našedrvomira #drvomira #mseuš

 


Javni oglas za prijem u radni odnos –  12.09.2020.


RASPORED SMJENA ZA ŠKOLSKU 2020/2021. GODINU

Prva smjena:

I-1,  I-2,  I-3,  I-4,  I-5,  I-6

IV-1,  IV-2,  IV-3

Druga smjena:

II-1, II-2, II-3, II-4

III-1, III-2


RASPORED TRAJANJA ČASOVA:

Čas I smjena Čas II smjena
1. 08:00-8:30 1. 14:00-14:30
2. 08:35-9:05 2. 14:35-15:05
3. 09:10-9:40 3. 15:10-15:40
4. 09:45-10:15 4. 15:45-16:15
5. 10:20-10:50 5. 16:20-16:50

 


Školska 2020/2021. godina – 04.09.2020.

a) Upute za roditelje

b) Upute za učenike


RASPORED UČENIKA PO UČIONICAMA

I SPRAT

I-3  (17)  i  III-2  (16)

I-4  (13)  i  II-3  (16)

I-5  (18)  i  II-4  (16)

I-6  (18)

 

II SPRAT

I-1  (12)  i  III-1  (12)  et

I-2  (14)  i  II-1  (16)  et

IV-2  (18) i  III-1 htt

IV-3  (23) i  II-1  kt

 

III SPRAT

IV-1 (21)  i  II-2  (21)


Juni 2020.  –   UPIS U NOVOJ ŠKOLSKOJ GODINI 2020/2021.
KONKURS
ZA UPIS REDOVNIH UČENIKA U PRVI RAZRED U ŠKOLSKOJ 2020/2021. GODINI

STRUČNO ZVANJE I ZANIMANJETRAJANJE PROGRAMABROJ UČENIKABROJ ODJELJENJA
EKONOMSKI TEHNIČAR41
POSLOVNO - INFORMATIČKI TEHNIČAR41
KOMERCIJALNI TEHNIČAR41
HOTELSKO-TURISTIČKI TEHNIČAR41
TRGOVAC/PRODAVAČ31
FRIZER/VLASULJAR31

Konkurs za upis u I razred 2020/2021 – Dokumentacija

Prvi (ljetni) upisni rok

 • Prijavljivanje kandidata je 17. i 18.06.2020. godine (srijeda i četvrtak) od 08.00 sati .

II UPISNI ROK

 • Prijave kandidata 01. i 02.07.2020. godine  (srijeda i četvrtak) od 08.00 sati .

III UPISNI ROK

 • Prijave kandidata za NEPOPUNJENA mjesta u svim strukama i zanimanjima je 24.08.2020. godine

Kandidat prilaže na konkurs za upis sljedeće dokumente:

a) Prijavu – zahtjev za upis ( prijavu dobijate u školi )
b) Izvod iz matične knjige rođenih ili rodni list sa podacima potrebnim za školske matične knjige
c) Svjedodžba o završenoj osnovnoj školi
d) Uvjerenje o uspjehu u šestom (VI), sedmom (VII) i osmom (VIII) razredu
e) Drugi relevantni dokumenti za utvrđivanje bodova


* Maturanti 2019/2020 – slike * 


*Obavijest za maturante a                    *Maturski i zavrsni ispiti – Termini


*Obavijest za maturante b     *Uputstvo za prijavu maturskih i zavrsnih ispita     *Prijava za maturski ispit      *Prijava za zavrsni ispit                            


Upisna Brošura –  Afiša  MSEUŠ “Travnik” 2020

Novi smjer u školskoj 2020/2021. godini:   ** Poslovno – informatički tehničar **  Plan i program za Poslovno – informatickog tehnicara

Promotivni video: 

Uvodi se novi smjer, obrazovanje za 21. stoljeće

Mješovita srednja ekonomsko – ugostiteljska škola već decenijama obrazuje mlada ljude spremne za tržište rada, a da ide u korak sa vremenom pokazuju brojna nova zanimanja koja uvodi tokom proteklih godina i unapređuje srednjoškolsko obrazovanje učenika na Srednjobosanskom kantonu. Pored zanimanja i zvanja koja se mogu steći upisom u Mješovitu srednju ekonomsko – ugostiteljsku školu, poput ekonomskog i komercijalnog tehničara, hotelsko – turističkog tehničara, te zvanja trgovac i frizer, ove godine prvi put na našem kantonu ova škola pruža mogućnost pohađanja smjera POSLOVNO – INFORMATIČKI TEHNIČAR.

Direktorica škola Mehridžana Alibašić, Mr. Sci. kaže:
“Ove godine posebna mi je čast da ćemo učenicima završnih razreda osnovnih škola imati priliku ponuditi jedno novo i atraktivno zanimanje koje spaja poslovno i informatičko okruženje. Veoma je važno naglasiti da je struka poslovnog informatičara jedna novina na našem tržištu, jer bi prva generacija u BiH upisanih u ovu struku trebala završiti u Tuzlanskom kantonu tek 2021. godine, ali mogućnosti su zasigurno razne i nametnute očekivanjima i izazovima 21. stoljeća. Iako je ovo novo zanimanje u srednjoškolskom obrazovanju, poslovna informatika je interdisciplinarna oblast koja se već duži niz godina izučava na ekonomskim fakultetima i objedinjuje informatička, menadžerska i poslovno – ekonomska znanja i vještine i predstavlja jednu od najtraženijih profesija posljednjiih godina, sa stalnim trendom rasta. Znanja i vještine, kakve su poslovne i poduzetničke u spoju sa informatičkim znanjima i vještinama, predstavlja odličnu osnovu za konkurentnost na tržištu, kao i nastavak školovanja na društvenim ili tehničkim fakultetima. Završetkom školovanja učenici će steći znanja i vještine za obavljanje ekonomskih i informatički poslova u preduzećima, profitnim i neprofitnim organizacijama, kao i organima javnog sektora, kako u domaćim, tako i u međunarodnim razmjerama.”

S ciljem da prati realne potrebe tržišta, Mješovita srednja ekonomsko – ugostiteljska škola “Travnik” otvara vrata prvoj generaciji poslovno – informatičkog tehničara u narednoj školskoj 2020/2021.
Nastavni kadar ove škole poručuje:
POSTANITE DIO NAS, TE SE UVJERITE I SAMI KOLIKO JE EKONOMIJA “COOL” – DOBRODOŠLI!


10.04.2020.      EkonomijaDA – Proglašeni najbolji biznis planovi

PRVO MJESTO NA EKONOMIJADI ✔

… i ove godine dokaz je da naši učenici vladaju znanjem i vještinama. Ove godine predstavnice ”virtuelnog preduzeća” pod nazivom ”BOSNIAN CULTURE4YOU”, Hana Kolasević, Ajla Smajlović i Aladin Lanjgić sa svojim mentorom profesorom Jasminom Doganom su odnijele titulu prvaka sa svojim biznis planom. ➡ Cilj preduzeća jeste poboljšati turističku ponudu grada Travnika na unikatan način, te promovirati našu kulturu i tradiciju prodajom raznih vrsta suvenira, održavanjem kurseva folklora i širenjem poznavanja bosanskog jezika.
Ostalim učesnicima također upućujemo iskrene čestitke i radujemo se nekom narednom druženju bilo ONline ili OFFline za MSEUŠ prepreka nema.

Hvala Sveučilištu Vitez na pozivu za Ekonomijadu 2020, te na online proglašenje najboljih biznis planova.

Online proglašenje pet najboljih biznis planova održano je 10.04.2020. godine, uz prisustvo učenika predstavnika timova, mentora, članova Komisije i Organizacionog tima.

Za takmičenje je dostavljen 31 biznis plan učenika srednjih škola: Mješovita srednja ekonomsko ugostiteljska škola Travnik; JU Mješovita srednja škola Banovići; Mješovita srednja škola Busovača; Mješovita srednja škola Bugojno; Srednja tehnička škola Bugojno; Mješovita srednja škola “Nordbat 2”,Vareš, Srednja škola “Busovača“, Busovača; te Mješovita srednja škola Kakanj.

Komisija u sastavu: prof. dr Darijo Jerković, doc dr Tanja Gavrić i mr Lejla Tatarević, proglasila je najboljim sljedeće biznis planove:

 • I mjesto osvojila je ekipa „Bosnian culture4you“ Mješovita srednja ekonomsko ugostiteljska škola Travnik, mentor Jasmin Dogan, članovi tima: Hana Kolasević, Ajla Smajlović, Aladin Lanjgić
 • II mjesto osvojila je ekipa „Beton“ Mješovita srednja škola Busovača, mentor Aldijana Orlić, članovi tima: Melisa Neslanović, Mirza Hodžić, Sabahudin Mekić
 • III mjesto osvojila je ekipa „Zdravi užitak“ Mješovita srednja škola Kakanj, mentor Amra Skender, članovi tima: Nermana Karzić, Harun Zukan, Hađera Alajbegović

 


DAN ŠKOLE  ( 06. april )

 

Poštovani profesori, dragi i cijenjeni učenici,
čast nam je pozdraviti vas danas u danu u kojem obilježavamo Dan škole, istina, na malo tužniji i posve drugačiji način. No, to ne umanjuje činjenicu da je ovo dan u kojem obilježavamo 68. godinu postojanja naše škole i ispraćamo 64. generaciju maturanata.

Od prvog dana kada je otvorila svoja vrata pa do danas, Ekonomska škola ima samo jednu svrhu, a to je odgoj i obrazovanje učenika uz svakodnevni transfer znanja i vještina. Iz godine u godinu uspješno obrazujemo različite profile, pomno osluškujući potrebe i tržište rada. Stalno osavremenjujemo načine rada i tehnologiju, a sve u cilju ostvarenja potencijala naših učenika. Tako u ovoj školskoj godini imamo: ekonomske, komercijalne, hotelsko–turističke tehničare i frizere. Škola trenutno broji 249 đaka i ima 42 uposlenika, od čega 35 profesora, 1 administrativni radnik, 1 pravnik i 5 u ulozi pomoćnog osobljana, na čelu sa direktoricom Mehridžanom Alibašić.

Obrazovanje je, dakle, veoma bitno. Međutim, u današnje vrijeme odgoj je mnogo bitniji. Odgojiti mlade ljude na pravi način, razvijajući im volju, moral, upornost i poštenje veliki je izazov koje škole imaju pred sobom. Ekonomska škola u Travniku je u skladu sa tradicijom BiH i grada Travnika. Obzirom na različita vremena i iskušenja kroz koja je prolazila, uvijek je uspijevala odgajati djecu u duhu dobrote i očuvanja osnovnih ljudskih principa i vrijednosti pravde. U zanosu je oplemenjivala i obogaćivala lijepom toplom riječju razumijevanja i dobrote. Uvijek je išla u korak sa općim napretkom i imala učenike koji su sa svojim profesorima, radom i djelima, u nastavnim i vannastavnim aktivnostima, postigli zavidne rezultate, razvijajući kod njih kult rada i znanja, kao prirodnog, koji snaži i razvija pouzdanje u vlastite snage.

Nije neskromno reći to da Ekonomska škola u Travniku, stručnom reputacijom svojih profesora, odgovornim odnosom prema radu svojih učenika, slovi kao uzorna, renomirana i prestižna srednja škola u BiH.Nekadašnji učenici ove škole danas su ugledni i priznati članovi naše zajednice.

Izrazito smo ponosni na uspjehe učenika naše škole na raznim školskim, kantonalnim i federalnim takmičenjima, uz zahavlnost svim profesorima što su ih izveli, pripremili i usmjerili. Odličnih i uspješnih učenika ima stvarno mnogo, nećemo nikog isticati, želimo im samo da tako nastave i dalje budu aktivni, vrijedno uče i pobjeđuju.

Ovu čestitku završavamo sa nadom da će sljedeća školska godina biti još uspješnija i da će vrhunski odgoj i obrazovanje u njoj biti trajna preokupacija svih aktera u procesu obrazovanja.

SRETAN DAN ŠKOLE!


Uputstvo – Google classroom :        * Google Classroom_Tutorijal *         * Google For Education *                                                


Dragi učenici i poštovani roditelji,

kao što ste i sami svjedoci, pred nama su neki novi izazovi i “malo” teža vremena na koja nismo navikil. Svakodnevno se suočavate sa informacijama, obavijestima, uputstvima i naredbama kako da postupimo u ovim vremenima prijetnji po zdravlje. TAKVA JEDNA NOVA OKOLNOST JE I ONLINE NASTAVA!

Od trenutka prekida nastave do naredbe da se ista organizuje, bez objašnjenja kako i kada, uspjeli smo u rekordno kratkom vremenu od samo dva dana, izabrati oblik komunikacije, povezati sve vas i vaše roditelje i počeli uspješno realizovati online nastavu. Vaši vrijedni profesori su danonoćno radili u cilju (samo)obuke i pokazali visok stepen sposobnosti snalaženja u novim situacijama, da bi vama pripremili kvalitetnu online nastavu u kojoj vas učestvuje skoro  100%.

Vaši profesori sa ponosom izvještavaju o vašoj aktivnosti, zbog čega su i oni motivisani i ulažu dodatne napore u pripremi materijala: prezentacija, tekstova, slika, šema i sličnih edukativnih materijala  i stalno uče kako vam gradivo učiniti i predstaviti na jasniji način, lakšim za naučiti i jednostavnijim za odgovarati. 

S druge strane, vaše prisustvo i vaša aktivnost na  nastavi, svjedoči o vašem radu; aktivno učestvujete, dajete konkretne prijedloge i mišljenja, izrađujete domaće zadatke i što je najbitinije u ovim okolnostima, djelujete pozitivno, s puno pozitivnog humora i motivacije da savladate sve postavljene zadatke koji se nalaze pred vama. Čestitamo i vašim roditeljima na podršci koju pružaju i nama i vama u  vremenima u kojima samo zajedničkim snagama i zalaganjem možemo uspješno završiti još jedan započeti razred. O maturantima i okončanju školovanja, možda kasnije, sad je bitno da imate mogućnost izrade maturskih i završnih radova, a i o maturskoj večeri kasnije.

Radimo na obezbjeđenju podrške koja vam je sada potrebna, zbog čega se i zahvaljujemo  BHTelecomu, koji pruža podršku u realizaciji online nastave.

Čuvajte se, pomozite drugima koliko možete i ostanite zdravi i pozitivni!

Vaši profesori i direktorica


Mješovita srednja ekonomsko-ugostiteljska škola “Travnik”
Datum: 27.03.2020. godine

U skladu sa INSTRUKCIJOM, Uputstvom i Informacijom Ministarstva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta, broj 03-34-12/20-11,12 i 13 od 23.26. i 27.03.2020. godine, a u cilju provođenja mjera zaštite i unapređenja online ili nastave na daljinu

OBAVJEŠTAVAMO VAS O SLJEDEĆEM :

 • Škola je do daljnjeg zatvorena za sve uposlenike, korisnike i posjetioce
 • Boravak u školi, osim u hitnim slučajevima, omogućen je uposlenicima, korisnicima i drugim strankama samo uz prethodni dogovor sa direktoricom ili sekretarom škole
 • Komunikacija između članova kolektiva održava se kao i do sada: pomoću Viber grupa i školskog e-mail-a
 • Održavanje online nastave i komunikacije s učenicima se nastavlja putem Viber grupa i Facebooka
 • Savjetodavni rad sa učenicima, roditeljima i nastavnicima vrši se putem viber grupa, školskog mail-a, te eventualnim drugim sredstvima komunikacije o kojima se učenici i roditelji izjasne,
  putem viber grupa odjeljenskih vijeća i grupa roditelja
 • Komunikacija razrednika sa roditeljima vrši se također uz pomoć viber grupe ili telefonski
 • Informacije i obavijesti roditeljima i široj javnosti o radu škole dostupne su i na zvaničnoj web stranici i facebook stranici škole
 • Direktorica, sekretar i domar škole su dostupni 24h, a brojevi telefona i e-mail na koje se mogu kontaktirati dostupne osobe su:

Direktorica:  061/094-778

Sekretar škole:  061/593-585

Domar škole:  061/452-676

E-mail škole:  mseus@bih.net.ba

 • Sve ostale odgovore na pitanja koja se ne tiču direktno nastave i nisu u domenu škole učenici i roditelji mogu zatražiti putem:

E-amil adrese: ucenjenadaljinuksb@gmail.com ili putem facebook stranice: Učenje na daljinu SBK-KSB.

Direktorica škole
Mehridžana Alibašić


17.03.2020.    ** Obavijest o online nastavi_od 19.03.2020. godine  **

RASPORED – Online * Skolska 2019-2020


12.03.2020.   – OBAVJEŠTENJE –

Od 13.03.2020. godine ( petak ) obustavlja se nastavni proces u svim školama Srednjobosanskog kantona, i ova mjera će trajati 15 dana. 


07.03.2020. 

Učenici naše škole na Drugoj Matematičkoj olimpijadi Srednje Bosne …. Na Edukacijskom i Fakultetu za tehničke studije Univerziteta u Travniku počela Matematička olimpijada na kojoj učestvuju srednjoškolci iz SBK i ZDK.


https://www.facebook.com/mseus/posts/2271768649783049


26.02.2020.  Pink  Shirt Day 2020 Dan ružičastih majica

 


Februar 2020.  Aktivnosti Vijeća učenika MSEUŠ Travnik – LINK


04.02.2020.  – POSJETA KOMPANIJI „KRISTAL“  Vitez 

Istinski kvalitetno stručno obrazovanje podrazumijeva spoj teorije i prakse. Tako su danas provjerili svoja stečena teorijska znanja iz školskih klupa: studenti Sveučilišta „Vitez“ Travnik i učenici Mješovite srednje ekonomsko-ugostiteljske škole Travnik, na konkretnom primjeru poznate BH kompanije „Kristal“ d.o.o. Vitez, gdje su boravili u radnoj posjeti. U pratnji studenata su bili doc. dr. Darijo Jerković i doc.dr. Ibrahim Obhođaš, a učenika profesori ekonomske grupe predmeta: Aida Ramčić-Salkić i Salih Šakić.

U ime domaćina, goste su dočekali: gđa Tanja Badrov, tehnolog i menadžer za CE znak i gdin Kristijan Žepačkić, voditelj završne kontrole i odjela za reklamacije. Sudeći po onome što su gosti vidjeli obilazeći proizvodne pogone i hale, kreativne radionice i prodajni dio, razloga za reklamaciju ne bi trebalo biti, jer u firmi „Kristal“ – nekako je sve kristalno jasno: sve na svom mjestu, pod budnim okom radnika koji nadgledaju proces. Sirovina se, po riječima stručnih lica (laički rečeno „sirovo staklo“) uvozi iz inostranstva, ali se potom obrađuje na razne načine, te se dobiju proizvodi koji primjenu imaju u svakodnevnom životu, počev od domova, preko kompanija, do brodova. Staklo je sirovina koja u današnjoj arhitekturi očegledno ima sve više primjene, a uprava „Kristala“ je to na vrijeme znala prepoznati, te se u ovoj Firmi na licu mjesta dokazuje kako poduzetnički duh može dovesti onoga ko je spreman da ga slijedi do bilo kojeg cilja. Više o kompaniji „Kristal“ zvanično možete čitati na www.kristal.eu , a ono što mi na kraju možemo reći jeste veliko hvala za današnju posjetu…

 


INFORMACIJE ZA RODITELJE
školska 2019/2020. godina

RazredRazrednikTermin informacija
I1Krupalija Dženana
Utorak 10:30h – 11:30h
I2Kapidžić NedžadČetvrtak 16:10h – 17:00h
I3Maglić Hanan
Ponedjeljak 10:30h – 11:30h
I4Kulašin Džemal
Četvrtak 13:10h – 14:00h
II1Imširović AdisaČetvrtak 14:00h - 14:45h
II2Vrbanjac DitaČetvrtak 15:30h – 16:30h
III1Bandić-Softić Esma
Utorak 14:00h – 14:45h
III2Ramčić-Salkić Aida
Srijeda 15:35h – 16:05h
III3Dogan Jasmin
Četvrtak 14:50h – 15:30h
III4Koluh AlemČetvrtak 13:10h – 14:00h
IV1Selimović Sadik
Srijeda 17:30h – 18:15h
IV2Šehić Emir
Petak 16:30h - 17.30h
IV3Šabić Arna
Četvrtak 16:30h – 17:30h


TERMINI SEKCIJA

SEKCIJAVODITELJ SEKCIJETERMIN
Recitatorska sekcijaprof. Esma Bandić-SoftićSrijeda 14:00h-14:45h
Ekološka sekcijaprof. Adisa ImširovićSrijeda 08:50h-09:35h
Orkestarprof. Džemal KulašinČetvrtak 13:10h-14:00h
Sportska sekcijaprof. Ismet BašinacPonedjeljak 12:30h-13:50h
Plesna sekcijaprof. Nermina PlecićPonedjeljak 13:10h-13:55h
Turistička sekcijaprof. Salih ŠakićČetvrtak 13.00h-14:00h
Folklorna sekcijaprof. Alma JusufovićSrijeda 14:00h-14:45h
Humanitarna sekcijaprof. Mujo HusanovićPonedjeljak 10:30h-11:00h


27.12.2019. * JEDNO DIJETE, JEDAN SLATKIŠ *  Kao i svake godine Vijeće učenika naše škole danas je obradovalo najmlađe pacijente Kantonalne bolnice Travnik, te ih iznenadili dolaskom Djeda mraza i podjelom paketića …izmamiti osmijeh na licima ovih mališana bilo je neprocjenjivo …


24.12.2019.  * Nagradno putovanje u Zenicu ( posjeta CineStar kinu ) za učenike naše škole, koji su svojim radom i trudom postigli odličan uspjeh, te svojim aktivnostima doprinijeli radu škole u proteklom periodu *


 

Decembar 2019.   Projekat * Holiday season * u odjeljenju I-1 ( prof. Aida Terzić )


Novembar 2019.

Nastavljena saradnja MSEUŠ TRAVNIK i Sveučilišta “Vitez” u realizaciji praktične nastave posjetama privrednim subjektima na području SBK. Tako su 27.11.2019. studenti i učenici posjetili Tvornicu mašina “GS-TMT” Travnik gdje su obišli proizvodne pogone i hale. U pratnji studenata su bili prof. dr. Jamila Jaganjac i doc.dr. Ibrahim Obhođaš, a učenika prof. Aida Ramčić-Salkić.

Iako su gosti ekonomskog i informatičkog profila obrazovanja, bilo im je jako interesantno na licu mjesta vidjeti kako nastaju metalni sklopovi, dijelovi i proizvodi, kako izgleda rad na CNC mašini, kako radi robot, a gdje je nezamjenjiv vrstan majstor. O proizvodnom procesu su govorili dipl. ing. mašinstva: Amira Silajdžija i Nermin Beganović, te tehničar Adnan Čančar. Doživljaj je bila i posjeta “Biciklani”, odakle, iz ove ugledne travničke kompanije, u svijet izvoze kombinaciju klasičnog bicikla i električnog pogona. Sve je plod rada i ideja ekipe mladih stručnjaka, na čelu sa voditeljem, dipl. ing. Jasminom Džananovićem i mr. Lejlom Zvrko. Hvala “GS TMT” na izuzetnom danu koji se završio ručkom koga su domaćini pripremili u vlastitom restoranu. Nismo mogli ne primijetiti da se u tvorničkom krugu vodi računa o svemu, pa tako i o uređenju parka kojim smo rado prošetali.


Dana 01.10.2019. godine učenice IV2 razreda naše škole Amila Subašić i Edina Đulić, posjetile su državni parlament Bosne i Hercegovine, a u organizaciji NVO “Perpetuum Mobile” koja realizuje mnogobrojne projekte poput ovog.  Projekat je nazvan ” Dijalog za budućnost”.  Postavljana su pitanja vezana za obrazovanje, odlazak mladih iz BiH, razliku obrazovanja u kantonima, o boljoj budućnosti, tržištu BiH, promjenama koje želimo, itd. Održana je i radionica također vezana za obrazovanje mladih BiH. 

 


Ekološka sekcija – Oktobar 2019.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana jabuke – 20. oktobar, u našoj školi su izvršene brojne radnje: branje jabuka i krečenje voćnjaka u školskom dvorištu, izrada panoa na istu temu, čišćenje dvorišta …


30.08.2019.

RASPORED ODJELJENJA PO SMJENAMA ZA ŠKOLSKU 2019/2020. godinu

 

 • PRVA SMJENA ( od 08.00 sati ) : I-1, I-2, I-3, I-4, II-1, IV-1, IV-2, IV-3

 

 • DRUGA SMJENA ( od 14.00 sati ) : II-2, III-1, III-2, III-3, III-4

  Afiša – Brošura 2019 – MSEUŠ Travnik


 

01.07.2019.  REZULTATI UPISA U PRVI RAZRED – Prvi upisni rok (za školsku 2019/2020. godinu)


Juni 2019.  –   UPIS U NOVOJ ŠKOLSKOJ GODINI 2019/2020.

KONKURS

ZA UPIS REDOVNIH UČENIKA U PRVI RAZRED U ŠKOLSKOJ 2019/2020. GODINI

STRUČNO ZVANJE I ZANIMANJETRAJANJE PROGRAMABROJ UČENIKABROJ ODJELJENJA
EKONOMSKI TEHNIČAR41
BANKARSKI TEHNIČAR41
KOMERCIJALNI TEHNIČAR41
HOTELSKO-TURISTIČKI TEHNIČAR41
TRGOVAC/PRODAVAČ31
FRIZER/VLASULJAR31

 

OPĆI USLOVI

Pravo prijavljivanja na Konkurs za upis redovnih učenika u prvi (I) razred srednje škole, pod jednakim uslovima, imaju:

1) učenici koji su završili osnovnu školu, u dobi do navršenih 17 godina, a iznimno do 18 godina, uz odobrenje nastavničkog vijeća;

2) učenici s posebnim potrebama, na temelju odgovarajućeg rješenja i mišljenja, imaju pravo upisa i sa navršenih 20 godina života.

 

ROKOVI

Prijavljivanje, izbor kandidata i upis učenika obavlja se u tri upisna roka kako slijedi:

Prvi (ljetni) upisni rok

 • Prijavljivanje kandidata je 17. i 18.06.2019. godine (ponedjeljak i utorak) od 08.00 sati .

 

Drugi (ljetni) upisni rok

 • Prijavljivanje kandidata je 03. i 04.07.2019. godine (srijeda i četvrtak) od 08.00 sati. .

 

Treći (jesenji) upisni rok

 • Prijavljivanje kandidata i upis učenika za nepopunjena mjesta je od 23.08.2019. godine (petak) od 08.00 sati.

 

Na Konkurs za upis kandidat prilaže:

a) prijavu na Konkurs
b) izvod iz matične knjige rođenih ili rodni list
c) svjedodžbu o završenoj osnovnoj školi
d) uvjerenje o uspjehu za VI,VII i VIII razred osnovne škole
e) druga dokumenti relevantni za utvrđivanje broja bodova po kriterijima

 

KRITERIJI ZA IZBOR

1. Učenici maksimalno mogu ostvariti 96 bodova u tehničkim i srodnim školama i stručnim trogodišnjim školama. U školama uslužnih djelatnosti učenici mogu ostvariti maksimalno 91 bod.

2. Maksimalni broj bodova ostvaruje se na osnovu sljedećih pokazatelja:

Opći uspjeh učenika postignut od VI do IX razreda osnovne škole – maksimalno 60 bodova

 • odličan:
  5,0 = 15 bodova;
  4,9=14,5 bodova;
  4,8=14 bodova;
  4,7=13 bodova;
  4,6=12 bodova;
  4,5=11 bodova;
 • vrlo dobar = 10 bodova;
 • dobar= 6 bodova i
 • dovoljan= 4 boda.

3. Uspjeh iz relevantnih predmeta u VIII i IX razredu osnovne škole maksimalno 15 bodova (odličan = 2,5 boda; vrlo dobar = 2 boda; dobar = 1,5 bod i dovoljan = 1 bod) i 10 bodova za učenike trogodišnjih škola uslužnih djelatnosti.

4. Rezultati postignuti na školskim takmičenjima u znanju učenika osnovnih škola – maksimalno 12 bodova

a) Kantonalno takmičenje: 1. mjesto = 3 boda; 2. mjesto = 2 boda; 3. mjesto = 1 bod
b) federalno takmičenje : 1. mjesto = 4 boda; 2. mjesto = 3 boda; 3. mjesto = 2 boda
c) međunarodno takmičenje : 1. mjesto = 5 bodova; 2. mjesto = 4 boda; 3. mjesto = 3 boda

Ukupan zbroj bodova koje učenik dobije po osnovu takmičenja iz četvrte tačke ne može preći 12 bodova, s tim da se boduju samo takmičenja koja su zvanično organizirana na nivou Kantona, Federacije BiH i BiH i međunarodna, uz priložene originalne dokumente.

5. Diploma – učenik generacije: 8 bodova

6. Postignut odličan uspjeh i primjerno vladanje u VIII i IX razredu osnovne škole – 1 bod

Konačna ljestvica poretka učenika dobiva se zbrajanjem ocjena općeg uspjeha od VI do IX razreda osnovne škole, ocjena iz relevantnih predmeta za upis, te bodova iz tačaka 4., 5. i 6. ovih kriterija.

 

RELEVANTNI PREDMETI SU:

1. Za ugostiteljsku, turističku i trgovačku struku: bosanski/hrvatski/srpski jezik, strani jezik i geografija
2. Za ekonomsku struku: matematika, bosanski /hrvatski/srpski jezik, strani jezik
3. Za uslužne djelatnosti: bosanski/hrvatski/srpski jezik i hemija
4. Za ostale trogodišnje stručne škole trećeg stepena iste ili srodne struke, relevantni predmeti su: bosanski/hrvatski/srpski jezik, matematika i fizika

Ako se učenik školovao u inostranstvu i ako nije imao nastavne predmete u VII i VIII razredu, koji su relevantni za upis u prvi razred, umjesto ocjene iz toga predmeta uzima se prosječna ocjena iz svih predmeta toga razreda (aritmetička sredina).

Prijave na Konkurs za upis dostavljati komisiji za upis.


INTERAKTIVNA – PAMETNA TABLA I TABLETI U ŠKOLSKOJ 2018./2019. GODINI

Jedan od načina da se u nastavu uvede interaktivnost, da se dodatno motivišu učenici i da se angažuju sva čula prilikom sticanja novih znanja jeste upotreba interaktivne (pametne) table. Interaktivna tabla omogućava nastavniku da odgovori na potrebe savremene nastave i dobar čas učini još boljim, a učenicima značajno olakšava učenje i pamćenje gradiva. 

 • Primjena GeoGebre digitalnog alata dinamične geometrije

Maj 2019. 

Od 6. do 13. maja održana je treća u nizu planiranih MICC WeB sesija u 2019. godini. Sesija je održana u Doboju, te je ugostila 38 učenika i 7 nastavnika iz 7 škola iz BiH, Srbije i Hrvatske. Ove godine MICC WeB će se odvijati u sklopu projekta Budi Inspiracija / Be the inspiration, koji je financiran od USAID fondacije, a organiziran pod vodstvom National Democratic Institute (NDI), te u saradnji s lokalnim partnerima Fondacijom INFOHOUSE i Inicijativom mladih za ljudska prava (YIHR).

Škole učesnice MICC WeB sesije su: Mješovita srednja škola Busovača, Mješovita srednja ekonomsko-ugostiteljska škola Travnik, Srednja škola Konjic, Prva Gimnazija Zenica, Srednja ekonomska skola “9.maj” Sremska Mitrovica, Gimnazija A.G.Matoš Đakovo, i JU “Prva srednja škola” Cazin.


09.05.2019. 

Sveučiliste “Vitez” domaćin je i organizator četvrte međunarodne SKEI konferencije, koju realizira u saradnji sa partnerskim visokoškolskim ustanovama iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Srbije. Dana 09.05. sa početkom u 10.00h svoje radove, kojih je 58 prihvaćenih, predstavilo je oko 100 učesnika: profesora, asistenata i studenata završnih godina sva tri ciklusa studija. Studentska konferencija je jedinstvena prilika za studente da samostalno ili sa mentorima objave radove i predstave se ne samo akademskoj, nego i poslovnoj zajednici, koja je prepoznala vrijednost razmjene znanja ovim putem. Zajedničkim objavljivanjem radova, mentori daju podsticaj daljem akademskom i profesionalnom usavršavanju studenata.

Na današnjoj konferenciji izlaganje su imali naši učenici – pobjednici „EkonomijaDA 2019“ takmičenja učenika trećih i četvrtih razreda srednjih škola.


22.04.2019.   – Učenici IV2 razreda – Bankarski tehničari, pod rukovodstvom profesorice Dženane Krupalije, danas su uspješno završili edukacijski i praktični dio nastave u UniCredit Banci Travnik ….

 


April 2019.   – “Praktična nastava u privredi”

Vrlo uspješna saradnja dvije obrazovne ustanove, Sveučilište “Vitez” Travnik i MSEUŠ Travnik, je nastavljena današnjom ( 24.04.2019. ) posjetom kompaniji “ROCCAFORTE” Vitez, čime je dat još jedan doprinos unapređenju praktične nastave. Studenti i srednjoškolci boravkom u privrednim subjektima na licu mjesta imaju priliku testirati teorijska saznanja, čime se daje dodatni kvalitet stručnom obrazovanju. Kompanija “ROCCAFORTE” se bavi proizvodnjom pločastog namještaja za domaće i ino tržište. O proizvodnom procesu, tehnologiji, mogućnostima i proizvodima, goste je informisala voditeljica pripreme i kontrole gđa Edna Ibraković, dok je o specifičnostima tržišta i drugim ekonomskim pitanjima govorio menadžer prodaje g. Robert Jonjić.

Studenti su bili u pratnji doc.dr. Ibrahima Obhođaša, a učenici 3. razreda ekonomske škole u pratnji prof. Aide Ramčić-Salkić. Ovom prilikom zahvaljujemo ljubaznim domaćinima iz kompanije “ROCCAFORTE”, te posebno Sveučilištu “Vitez” , dekanesi fakulteta Poslovne ekonomije prof.dr Jamili Jaganjac i doc.dr. Dariju Jerkoviću, kao organizatoru posjeta kroz koje srednjoškolci imaju mogućnost upoznati uspješne kompanije Lašvanske doline.


17.04.2019. godine na regionalnom ”Spelling Bee” takmičenju u Američkom kutku u Zenici, u pratnji profesorice Dite Vrbanjac, učestvovali su naši učenici Mahir Selmić i Igor Dovedan. Oba učenika su se plasirali u prvih 10 i pokazali zavidno znanje iz engleskog jezika. 


 

Copyright © 2022  Mješovita srednja ekonomsko-ugostiteljska škola Travnik.  Sva prava pridržana.