O školi …

 

 

Danas se Mješovita srednja ekonomsko-ugostiteljska škola Travnik nalazi u novoizgrađenom Srednjoškolskom centru u Travniku, koji je jedan od najopremljenijih i najmodernijih školskih centara u ovom dijelu BiH.

 


Do januara 2023. godine Mješovita srednja ekonomsko-ugostiteljska škola bila je u prostorijama nekadašnjeg Đačkog doma, koji je posebno za ove svrhe adaptiran 2005. godine sredstvima Vlade Federacije BiH i SBK.

 

Inače, Đački dom je namjenski izgrađen 1961.godine. Dom je mogao da primi 165 učenika i učenica uglavnom sa područja Travnika, Skender Vakufa, Donjeg Vakufa, Gornjeg Vakufa, Jajca, Šipova, Bugojna i Kupresa.

Ratna dešavanja su izmijenila sudbinu ovog objekta. Veliki broj unesrećenih ljudi bez krova nad glavom su našli utočište baš u ovom objektu. Plemenita funkcija ovog doma nije prestala od davne 1961. godine – od njegovog osnivanja.

Po završetku teških ratnih vremena, dom je bio potpuno devastiran, međutim, ubrzo su počeli radovi na njegovoj restauraciji…

U obnovljenom i prekrasnom objektu će se obrazovati buduće generacije “Mješovite srednje ekonomsko-ugostiteljske škole Travnik “.

Ekonomska škola u Travniku je u skladu sa tradicijom BiH i grada Travnika. S obzirom na različita vremena i iskušenja kroz koja je prolazila, uvijek uspijevala odgajati djecu u duhu dobrote i očuvanja osnovnih ljudskih principa i vrijednosti pravde. U zanosu je oplemenjivala i obogaćivala lijepom toplom riječju razumijevanja i dobrote. Uvijek je išla ukorak sa općim napretkom i imala učenike koji su sa svojim profesorima, radom i djelima, u nastavnim i vannastavnim aktivnostima postigli zavidne rezultate, razvijajući kod njih kult rada i znanja, kao prirodnog, koji snaži i razvija pouzdanje u vlastite snage.

Nije neskromno reći i to da Ekonomska škola u Travniku, stručnom reputacijom svojih profesora, odgovornim odnosom prema radu svojih učenika, slovi kao uzorna, renomirana i prestižna srednja škola u BiH.

Nekadašnji učenici ove škole danas su ugledni i priznati članovi naše zajednice.