Učenici

22.10.2020.

👌👍☮️ KULTURA MIRA ☮️👍👌

👉 Danas su naši učenici III1 učestvovali na drugoj radionici pod nazivom “KULTURA MIRA”, u sklopu PRO-budućnost projekta MIROVNO OBRAZOVANJE, a u organizaciji CRS i američke ambasade u BiH. Voditeljica radionice i koordinatorica projekta koji će trajati do juna 2021. je profesorica engleskog jezika Dita Vrbanjac. Uz poštivanje svih epidemioloških mjera uslijed pandemije COVID-19, učenici su uspješno obavili svoj zadatak. #mseuštravnik #CRS #CRSBIH #USAIDBIH #mirovnoobrazovanje #obrazovanjezamir #kulturamira #mir #educationforpeace #PROBudućnost

 


19.10.2020.     RASPORED ČASOVA – Važi od 19.10.2020. godine

 

 


24.09.2020. 

🕊️🌳☮️ MIROVNO OBRAZOVANJE – MEĐUNARODNA SEDMICA MIRA ☮️🌳🕊️

Danas su naši učenici III-1 sa profesoricom Ditom Vrbanjac, koja je koordinatorica/voditeljica projekta u našoj školi, na još jedan način obilježili Međunarodnu sedmicu mira. Danas je održana inicijalna radionica sa detaljnim informacijama o projektu “MIROVNO OBRAZOVANJE”, a učenici su imali zadatak odrediti pravila grupe i iskazati svoja očekivanja od samog projekta. Nakon uspješne radionice svi se raduju nastavku projekta, u nadi da će se sva ta očekivanja ispuniti. #usaidbih #mirovnoobrazovanje #educationforpeace #obrazovanjezamir #crsbih #mir #PROBudućnost #InternationalWeekOfPeace #međunarodnasedmicamira #našedrvomira #rsdionice #mseuš

 

 


🕊️🌳☮️ MIROVNO OBRAZOVANJE – MEĐUNARODNI DAN MIRA – 21.09. ☮️🌳🕊️

Danas su naši učenici III1, sa profesoricom Ditom Vrbanjac koja je koordinatorica/voditeljica projekta u našoj školi i uvaženom direktoricom Mr Sci. Mehridžanom Alibašić, obilježili Međunarodni dan mira. Ovaj dan se obilježava svake godine 21. septembra prigodnim aktivnostima, koje predstavljaju dio “mirovnih akcija” i pružaju doprinos važnosti očuvanja mira u svijetu. Ovaj put, a u sklopu projekta “MIROVNO OBRAZOVANJE”, učenici su imali zadatak posaditi “drvo mira” a uz to su još poslali i poruku “MIR JE PUT NADE”. Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti koje slijede u okviru projekta u ovoj školskoj godini, a i dokaz da se uz poštivanje svih epidemioloških mjera može naći način da učenici uživaju u školskim danima. Projekat se provodi u osam škola na Srednjobosanskom kantonu, a pod pokroviteljstvom CRS američke humanitarne organizacije, kao dijela USAID-ovog projekta PRO-budućnost za izgradnju mira i povjerenja među građanima i građankama BiH, u suradnji sa našim resornim Ministarstvom obrazovanja. #usaidbih #mirovnoobrazovanje #educationforpeace #crsbih #mir #PROBudućnost #InternationalDayOfPeace #međunarodnidanmira #našedrvomira #drvomira #mseuš

 

 


RASPORED SMJENA ZA ŠKOLSKU 2020/2021. GODINU

Prva smjena:

I-1,  I-2,  I-3,  I-4,  I-5,  I-6

IV-1,  IV-2,  IV-3

Druga smjena:

II-1, II-2, II-3, II-4

III-1, III-2


RASPORED TRAJANJA ČASOVA:

Čas I smjena Čas II smjena
1. 08:00-8:30 1. 14:00-14:30
2. 08:35-9:05 2. 14:35-15:05
3. 09:10-9:40 3. 15:10-15:40
4. 09:45-10:15 4. 15:45-16:15
5. 10:20-10:50 5. 16:20-16:50

 


Školska 2020/2021. godina – 04.09.2020.

a) Upute za roditelje

b) Upute za učenike


RASPORED UČENIKA PO UČIONICAMA

I SPRAT

I-3  (17)  i  III-2  (16)

I-4  (13)  i  II-3  (16)

I-5  (18)  i  II-4  (16)

I-6  (18)

 

II SPRAT

I-1  (12)  i  III-1  (12)  et

I-2  (14)  i  II-1  (16)  et

IV-2  (18) i  III-1 htt

IV-3  (23) i  II-1  kt

 

III SPRAT

IV-1 (21)  i  II-2  (21)


*Obavijest za maturante a                    *Maturski i zavrsni ispiti – Termini


*Obavijest za maturante     *Uputstvo za prijavu maturskih i zavrsnih ispita     *Prijava za maturski ispit      *Prijava za zavrsni ispit


Uputstvo – Google classroom :        * Google Classroom_Tutorijal *         * Google For Education *       


17.03.2020.    ** Obavijest o online nastavi_od 19.03.2020. godine  **

RASPORED – Online * Skolska 2019-2020


10.04.2020.      EkonomijaDA – Proglašeni najbolji biznis planovi

PRVO MJESTO NA EKONOMIJADI ✔

… i ove godine dokaz je da naši učenici vladaju znanjem i vještinama. Ove godine predstavnice ”virtuelnog preduzeća” pod nazivom ”BOSNIAN CULTURE4YOU”, Hana Kolasević, Ajla Smajlović i Aladin Lanjgić sa svojim mentorom profesorom Jasminom Doganom su odnijele titulu prvaka sa svojim biznis planom. ➡ Cilj preduzeća jeste poboljšati turističku ponudu grada Travnika na unikatan način, te promovirati našu kulturu i tradiciju prodajom raznih vrsta suvenira, održavanjem kurseva folklora i širenjem poznavanja bosanskog jezika.
Ostalim učesnicima također upućujemo iskrene čestitke i radujemo se nekom narednom druženju bilo ONline ili OFFline za MSEUŠ prepreka nema.

Hvala Sveučilištu Vitez na pozivu za Ekonomijadu 2020, te na online proglašenje najboljih biznis planova.

Online proglašenje pet najboljih biznis planova održano je 10.04.2020. godine, uz prisustvo učenika predstavnika timova, mentora, članova Komisije i Organizacionog tima.

Za takmičenje je dostavljen 31 biznis plan učenika srednjih škola: Mješovita srednja ekonomsko ugostiteljska škola Travnik; JU Mješovita srednja škola Banovići; Mješovita srednja škola Busovača; Mješovita srednja škola Bugojno; Srednja tehnička škola Bugojno; Mješovita srednja škola “Nordbat 2”,Vareš, Srednja škola “Busovača“, Busovača; te Mješovita srednja škola Kakanj.

Komisija u sastavu: prof. dr Darijo Jerković, doc dr Tanja Gavrić i mr Lejla Tatarević, proglasila je najboljim sljedeće biznis planove:

  • I mjesto osvojila je ekipa „Bosnian culture4you“ Mješovita srednja ekonomsko ugostiteljska škola Travnik, mentor Jasmin Dogan, članovi tima: Hana Kolasević, Ajla Smajlović, Aladin Lanjgić
  • II mjesto osvojila je ekipa „Beton“ Mješovita srednja škola Busovača, mentor Aldijana Orlić, članovi tima: Melisa Neslanović, Mirza Hodžić, Sabahudin Mekić
  • III mjesto osvojila je ekipa „Zdravi užitak“ Mješovita srednja škola Kakanj, mentor Amra Skender, članovi tima: Nermana Karzić, Harun Zukan, Hađera Alajbegović

 

 


DAN ŠKOLE  ( 06. april )

 

Poštovani profesori, dragi i cijenjeni učenici,
čast nam je pozdraviti vas danas u danu u kojem obilježavamo Dan škole, istina, na malo tužniji i posve drugačiji način. No, to ne umanjuje činjenicu da je ovo dan u kojem obilježavamo 68. godinu postojanja naše škole i ispraćamo 64. generaciju maturanata.

Od prvog dana kada je otvorila svoja vrata pa do danas, Ekonomska škola ima samo jednu svrhu, a to je odgoj i obrazovanje učenika uz svakodnevni transfer znanja i vještina. Iz godine u godinu uspješno obrazujemo različite profile, pomno osluškujući potrebe i tržište rada. Stalno osavremenjujemo načine rada i tehnologiju, a sve u cilju ostvarenja potencijala naših učenika. Tako u ovoj školskoj godini imamo: ekonomske, komercijalne, hotelsko–turističke tehničare i frizere. Škola trenutno broji 249 đaka i ima 42 uposlenika, od čega 35 profesora, 1 administrativni radnik, 1 pravnik i 5 u ulozi pomoćnog osobljana, na čelu sa direktoricom Mehridžanom Alibašić.

Obrazovanje je, dakle, veoma bitno. Međutim, u današnje vrijeme odgoj je mnogo bitniji. Odgojiti mlade ljude na pravi način, razvijajući im volju, moral, upornost i poštenje veliki je izazov koje škole imaju pred sobom. Ekonomska škola u Travniku je u skladu sa tradicijom BiH i grada Travnika. Obzirom na različita vremena i iskušenja kroz koja je prolazila, uvijek je uspijevala odgajati djecu u duhu dobrote i očuvanja osnovnih ljudskih principa i vrijednosti pravde. U zanosu je oplemenjivala i obogaćivala lijepom toplom riječju razumijevanja i dobrote. Uvijek je išla u korak sa općim napretkom i imala učenike koji su sa svojim profesorima, radom i djelima, u nastavnim i vannastavnim aktivnostima, postigli zavidne rezultate, razvijajući kod njih kult rada i znanja, kao prirodnog, koji snaži i razvija pouzdanje u vlastite snage.

Nije neskromno reći to da Ekonomska škola u Travniku, stručnom reputacijom svojih profesora, odgovornim odnosom prema radu svojih učenika, slovi kao uzorna, renomirana i prestižna srednja škola u BiH.Nekadašnji učenici ove škole danas su ugledni i priznati članovi naše zajednice.

Izrazito smo ponosni na uspjehe učenika naše škole na raznim školskim, kantonalnim i federalnim takmičenjima, uz zahavlnost svim profesorima što su ih izveli, pripremili i usmjerili. Odličnih i uspješnih učenika ima stvarno mnogo, nećemo nikog isticati, želimo im samo da tako nastave i dalje budu aktivni, vrijedno uče i pobjeđuju.

Ovu čestitku završavamo sa nadom da će sljedeća školska godina biti još uspješnija i da će vrhunski odgoj i obrazovanje u njoj biti trajna preokupacija svih aktera u procesu obrazovanja.

SRETAN DAN ŠKOLE!


Dragi učenici i poštovani roditelji,

kao što ste i sami svjedoci, pred nama su neki novi izazovi i “malo” teža vremena na koja nismo navikil. Svakodnevno se suočavate sa informacijama, obavijestima, uputstvima i naredbama kako da postupimo u ovim vremenima prijetnji po zdravlje. TAKVA JEDNA NOVA OKOLNOST JE I ONLINE NASTAVA!

Od trenutka prekida nastave do naredbe da se ista organizuje, bez objašnjenja kako i kada, uspjeli smo u rekordno kratkom vremenu od samo dva dana, izabrati oblik komunikacije, povezati sve vas i vaše roditelje i počeli uspješno realizovati online nastavu. Vaši vrijedni profesori su danonoćno radili u cilju (samo)obuke i pokazali visok stepen sposobnosti snalaženja u novim situacijama, da bi vama pripremili kvalitetnu online nastavu u kojoj vas učestvuje skoro  100%.

Vaši profesori sa ponosom izvještavaju o vašoj aktivnosti, zbog čega su i oni motivisani i ulažu dodatne napore u pripremi materijala: prezentacija, tekstova, slika, šema i sličnih edukativnih materijala  i stalno uče kako vam gradivo učiniti i predstaviti na jasniji način, lakšim za naučiti i jednostavnijim za odgovarati. 

S druge strane, vaše prisustvo i vaša aktivnost na  nastavi, svjedoči o vašem radu; aktivno učestvujete, dajete konkretne prijedloge i mišljenja, izrađujete domaće zadatke i što je najbitinije u ovim okolnostima, djelujete pozitivno, s puno pozitivnog humora i motivacije da savladate sve postavljene zadatke koji se nalaze pred vama. Čestitamo i vašim roditeljima na podršci koju pružaju i nama i vama u  vremenima u kojima samo zajedničkim snagama i zalaganjem možemo uspješno završiti još jedan započeti razred. O maturantima i okončanju školovanja, možda kasnije, sad je bitno da imate mogućnost izrade maturskih i završnih radova, a i o maturskoj večeri kasnije.

Radimo na obezbjeđenju podrške koja vam je sada potrebna, zbog čega se i zahvaljujemo  BHTelecomu, koji pruža podršku u realizaciji online nastave.

Čuvajte se, pomozite drugima koliko možete i ostanite zdravi i pozitivni!

Vaši profesori i direktorica


07.03.2020. 

Učenici naše škole na Drugoj Matematičkoj olimpijadi Srednje Bosne …. Na Edukacijskom i Fakultetu za tehničke studije Univerziteta u Travniku počela Matematička olimpijada na kojoj učestvuju srednjoškolci iz SBK i ZDK.


https://www.facebook.com/mseus/posts/2271768649783049


26.02.2020.  Pink  Shirt Day 2020 Dan ružičastih majica

 


26.01.2018. –  Izabrani najbolji sportisti Travnika za 2017.

U konkurenciji za najbolje sportiste Općine Travnik u protekloj godini u ekipnim sportovima proglašeni su Miran Čović, član Rukometnog kluba „Borac“ i Esmeralda Osmanović, članica Ženskog nogometnog kluba „Rossa Brandis“, inače učenica IV-5 razreda naše škole.

Nagrade u kadetskoj konkurenciji također su dobili učenici naše škole i to:  Amina Halak ( JK „Travnik“), učenica IV-5 razreda, te Azemina Saldum (ŽNK „Rossa Brandis“) učenica I-1 razreda. 

 


01.04.2017.  – grad Stolac

Ako se ne dijeli nije kulturno nasljeđe 

U ovoj školskoj godini učenici naše škole sudjeluju u projektu pod nazivom „Ako se ne dijeli nije kulturno nasljeđe“. Projekt organizira Savez turističkih vodiča RS uz podršku američke ambasade u Sarajevu. Osim naše škole sudjeluju i srednje škole iz Banja Luke, Mrkonjić Grada, Doboja, Jajca i Bugojna. Cilj projekta je motivirati učenike kako bi istraživali simboliku zajedničkog kulturnog nasljeđa. U projektu sudjeluju učenici drugog i trećeg razreda naše škole. Oni će napisati esej na zadanu temu, imati priliku posjetiti Zemaljski muzej u Sarajevu, te Stolac i Banjaluku. Završnica projekta bit će organizovana u Jajcu od 29.6. do 2.7.2017. godine. Naša škola je već sudjelovala u sličnom projektu i ostvarila dobre rezultate.


26.11.2016. 

Savez turističkih vodiča RS je u subotu 26.11.2016. godine organizovao posjetu Zemaljskom muzeju u Sarajevu za srednjoškolce učesnike projekta “Ako se ne dijeli, nije naslijeđe” (“If not shared, it is not heritage”). Preko 70 učenika iz 6 srednjih škola, i iz 6 gradova,  je imalo priliku da, uz stručno vodstvo kustosa, pogleda zbirku Zemaljskog muzeja. Škole učesnice u projektu su:

– Ugostiteljsko trgovinsko turistička škola iz Banjaluke
– Srednjoškolski centar iz Petrova
– Gimnazija iz Mrkonjić Grada
– Tehnička škola iz Bugojna
– Srednja škola Nikola Šop iz Jajca
– Mješovita srednja ekonomsko-ugostiteljska škola iz Travnika

Učenici iz naše škole koji su učestvovali:

Valjan Benjamin
Imamović Amina
Palić Elmedina
Jašarević Ilhana
Grabus Zejna
Sazić Muamer
Tica Šejla
Čurić Revda
Abid Hadžić
Kulaglić Aida
Podojak Selma
Sinanović Elma
Čakić Šejla

ekonomska-skola-travnik-1 ekonomska-skola-travnik-2 ekonomska-skola-travnik-3 ekonomska-skola-travnik-4 ekonomska-skola-travnik-5 ekonomska-skola-travnik-6 ekonomska-skola-travnik-7


 

26.03.2016. – Učenici naše škole osvojili su 3. mjesto u nogometnom takmičenju “Sportske igre studenata 2016”

Mart 2016. – Nagrade koje su učenici MSEUŠ Travnik osvojili u ovoj školskoj godini :

 

Copyright © 2019  Mješovita srednja ekonomsko-ugostiteljska škola Travnik.  Sva prava pridržana.