Međunarodni dan računovođa

By | 11.11.2021

Međunarodni dan računovođa se obilježava 10. novembra. Računovodstvo je predmet koji se izučava u MSEUŠ  Travnik u okviru ekonomske grupe predmeta.

Povodom dana koji povezuje sve računovođe svijeta, učenici su, u okviru sekcije Poduzetništvo, pripremili nekoliko promotivno-informativnih letaka koje su zalijepili na sve tri sprata škole. Cilj je prenijeti zanimljivosti iz običnog života, koje pokazuju da računovodstvo nije samo puko slaganje papira, brojeva i nerazumljivih podataka, nego može biti i vrlo kreativno…

Širom svijeta izvrsne računovođe u vrijednosti su zlata. Niti jedno preduzeće niti organizacija ne mogu se produktivno razvijati bez kvalitativnog rada osoblja iskusnih i pedantnih računovođa.

Nije iznenađujuće, ova je struka uvijek bila u velikoj potražnji i poštovanju. Zato u svijetu postoji prekrasan praznik posvećen stručnjacima iz oblasti računovodstva, revizije – Međunarodni dan računovođa, koji se 10. novembra slavi u svijetu. Ova struka zahtijeva od osobe da razmišlja analitički, da razumije jezike poslodavaca, da bude u stanju da u bilo kojoj situaciji odmah preuzme preduzeće iz krize i spasi ga od nepotrebnih financijskih gubitaka.